home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Április 6-a
Martinek Imre
2024.04.06.
LXXIX.. évf. 14. szám
Április 6-a

Ezen a napon hunyt el 1490-ben Bécs városában (47 éves korában, illetve uralkodásának 33. esztendejében) Hunyadi Mátyás király, Magyarország és Horvátország királya (1458-tól), cseh király (1469-től), Ausztria uralkodó főhercege (1486-tól haláláig).


Budapest, XII. kerület — 2023. január 4.

A nép között leginkább Igazságosnak nevezett uralkodónk idejében zajló magyarországi események forgatagában találkozhatunk Bonfini mester (Antonio Bonfini) humanista szellemiségű történetíró nevével is, aki dátumra pontosan 1486. szeptember 25-én kelt útra az itáliai Anconatól alig néhány kilométerre lévő szolgálati helyéről, Recanatiból. Magyarország úticéllal és feltett szándékkal, „hogy Aragóniai Beatrixszal való ismeretségét fölelevenítve bemutatkozzék Mátyás királynak”.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Budai Vár — 2024. március 10.

Bonfini mester Mátyás királytól 1488-ban egy hatalmas megbízást kap: újra meg kell írnia a magyar történelmet, melyet Thuróczy János (1435—1489) a Chronica Hungarorum c. krónikájában ugyan már elkészített, ámde sokak vélekedése szerint ez utóbbiból kirívóan hiányzott a reneszánsz szellem és a humanista stílus. A megbízásnak — s egyúttal magának a kihívásnak is — eleget téve a tudós szerző 1497-ig dolgozik művén, melyet a krónikák Rerum Ungaricarum Decades (A magyar történelem tizedei) néven tartanak számon.

Antonio Bonfini 1502 tavaszán hunyt el Budán. Örök nyugalomra a néhai Szent Margit-kápolnában helyezték el anno. Ennek hely(szín)én jelenünkben az Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia templom található. A templom déli oldalán egy vörösmészkő domborműves emléktábla van, mely Mátyás király magyarrá lett krónikásának emlékezetét őrzi.


Budapest, Óbuda — 2023. augusztus 22.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..