home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Április 3-a
Martinek Imre
2023.04.03.
LXXVIII. évf. 13. szám
Április 3-a

1941-ben ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek Budapesten széki gróf Teleki Pál magyar földrajztudós, tanár, politikus, többszörösen megválasztott országgyűlési képviselő, miniszterelnök. A Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli főcserkésze.

Szeged — 2022. május 4.

Gróf Teleki Pálnak Szegeden A lengyelek barátja címzéssel állítottak egész alakos emlékművet a Szent Rókus-templomnál.

Szeged — 2022. május 4.

A talapzaton lévő és időtálló márványtáblán az alábbi szöveg olvasható:

„Még soha sehol, az irántunk való őszinte barátságnak olyan megnyilvánulását nem láttam, mint itt […] Lengyelországban.” (1935. július 24.) Teleki Pál (1879—1941)

Világhírű földrajztudós, Magyarország főcserkésze, az Eötvös Collegium kurátora. Külügyminiszterként és miniszterelnökként hadianyaggal támogatta a bolsevik hódítók ellen harcoló Lengyelországot. A két háború között hozzájárult a magyar társadalom lengyelbarát szellemben történő neveléséhez. Miniszterelnökként 1939 szeptemberétől a lengyel ügy és a lengyel menekültek odaadó pártfogója.

1941. január 11-én Leon Orłowski követnek tett ígéretét — »Mától kezdve én leszek a lengyelek budapesti követe« — haláláig megtartotta — őrizve így a magyar nép becsületét is.”

Szeged — 2022.május 4.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..