home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Április 24-e
Martinek Imre
2023.04.24.
LXXVIII. évf. 16. szám
Április 24-e

Ezen a napon hunyt el 1924-ben Budapesten dr. Zielinski Szilárd építőmérnök, műegyetemi tanár, a magyarországi vasbetonépítés úttörője.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalka városában született, 1860. május 1-jén. Tanulmányait Budán, Németországban, Angliában és Franciaországban végezte, nem sokkal magyarországi hazajövetele és önállósulása előtt pedig az Eiffel-cégnél dolgozott Párizsban. 1889-től mérnöki irodát nyitott Budapesten, és elsősorban hídtervezéssel és vasúti nyomjelzéssel foglalkozott. 1897-től volt a Műegyetem tanára. Mérnöki munkássága mellett sok éven át küzdött a Mérnöki Kamara megalakításáért. Erre vonatkozó első javaslatát még 1900-ban nyújtotta be, de egészen 1923-ig kellett várnia, amíg a Mérnöki Kamara, illetve nem sokkal később a Budapesti Mérnöki Kamara megalakulhatott. Utóbbinak ő lett az első elnöke a március 8-ai megalapítástól az április 24-én bekövetkezett haláláig.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Jelentősebb projektumainak (fotó)lenyomatait — időtálló anyagból, illetve formátumban — síremlékére is felhelyezték anno. Dr. Zielinski Szilárdnak a budapesti Fiumei úti sírkertben látogatható nyughelye előtt 2022. február 15-én hajthattunk főt. Fotóink is ekkor készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..