home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Április 22-e, a Föld napja, amely mindnyájunk jövőjéről szól
Martinek Imre
2023.04.22.
LXXVIII. évf. 16. szám
Április 22-e, a Föld napja, amely mindnyájunk jövőjéről szól

Útravaló:  „Milyen furcsa… — bátortalankodtak lelkében tétova kicsi gondolatok — milyen furcsa, hogy a világ így emberek nélkül olyan csöndes, és olyan békés, és olyan szép. Csak éppen az ember nem akar békében élni, nem akarja a csendet, és elfut a széptől. Milyen különös is az ember!” (Wass Albert)

A Föld napja. Cselekvő ünnep ez, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

Jelenünkben — Istennek hála! — az egyik legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulás. Magyarországon mindenképp. „Tegyünk végre, kezdjük ma!” — szól az idei felhívás (is). Utalva egyúttal arra is, egyre kevesebb időnk maradt hátra a cselekvésre, mielőtt… túl késő lenne.

(Külső hivatkozás: Fna.hu)

„Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése — erre figyelmeztet a 33. magyar és az 53. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet — legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő!”

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..