home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Április 22-e, a Föld napja
Tóth Lívia
2023.04.22.
LXXVIII. évf. 16. szám
Április 22-e, a Föld napja

Egy nap a holnapért, a klímáért, mindannyiunkért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése.

Legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Hogy mit tehetünk? Ültessünk fát, zöldítsük a környezetünket, komposztáljunk, közlekedjünk kerékpárral, éljünk műanyagok, csomagolóanyagok nélkül, legyünk felelősségteljesebbek ezen a napon (is), ami nem csak a mi jövőnkről, hanem a gyermekeink, unokáink jövőjéről is szól.

A napot 175 országban tartják meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját.

Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást stb. szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..