home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Április 20-a
Martinek Imre
2024.04.20.
LXXIX.. évf. 16. szám
Április 20-a

Ezen a napon született 1915-ben Budapesten Szeleczky Zita Klára Terézia magyar színésznő.


Budapest, XI. kerület /Újbuda/ — 2023. június 26.

„A magyar filmművészet és színjátszás kiemelkedő alakja, nemzeti kultúránk fáradhatatlan terjesztője a világban szétszórtan élő magyarok között” — olvasható az időtálló felvéset a szülőházának homlokzatára 2004-ben felhelyezett emléktáblán.

Az 1945-ben jegyzett emigrációja után a színésznő előbb Ausztriában és Olaszországban élt, majd Argentínába költözött, ahol 1951-ben megalapította az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat. 1962-ben az USA-ban telepedett le. 1993-ban szülőhazájában végre teljes rehabilitációban részesült, és még ugyanabban az évben Wass Alberttel együtt megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 1998 őszén végleg visszaköltözött Magyarországra. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Szeleczky Zita 1999. július 12-én hunyt el a Pest vármegyei Érd városában. Örök nyugalomra a Bükkben, azaz a család Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, Nekezsény nevű községben lévő kriptájában helyezték. Magyar Örökség díjban 2007-ben, posztumusz részesült. Nevét az Aranykönyv őrzi.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..