home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Április 2-a
Martinek Imre
2023.04.02.
LXXVIII. évf. 13. szám
Április 2-a

Ezen a napon született 1804-ben Aradon Maderspach Károlyné Buchwald Franciska, az 1848—1849-es forradalom és szabadságharc fontos szereplőjének, Maderspach Károly vasgyárosnak a hős felesége.


Budapest, Budavára — 2023. január 13.

„A szabadságharc idején a ruszkabányai vasgyár (és ily módon a házaspár is) fontos szerepet játszott a magyar honvédség támogatásában. A temesvári csata után számos honvédnek nyújtottak segítséget. Amikor a császári csapatok 1849. augusztus 22-én bevonultak Ruszkabányára, a csapatot vezető Gröber százados koholt vád alapján (Haynau parancsára) elfogatta Maderspach Károlynét. Gröber százados parancsára az asszonyt a falu főterén félmeztelenre vetkőztették és a lakosság előtt nyilvánosan megvesszőzték, majd börtönbe vetették. (A hamis vád az volt ellene, hogy a márciusi győztes csaták idején egy szalmabábut felöltöztetett volna császári egyenruhába, és gúnyversek kíséretében eltemettetett volna. Ez nem volt igaz.) Férje, Maderspach Károly nem tudta elviselni a családját ért megaláztatást, és még ugyanezen az órában egy, a saját gyárukban készült mozsárágyúval agyonlőtte magát.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Maderspach Károlyné, évtizedekkel túlélve a császári megtorlást, 1880. december 6-án halt meg Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..