home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Április 17-e
Martinek Imre
2024.04.17.
LXXIX.. évf. 15. szám
Április 17-e

Ezen a napon hunyt el 1978-ban Budapesten Varga Nándor Lajos magyar festő és grafikusművész, művészeti szakíró, érdemes művész (1971).


Budapest, Terézváros — 2023. január 20.

1895. január 1-jén született a felvidéki Losonc városában. Középiskoláit a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön végezte, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott képzőművészeti tanulmányokat. Ez utóbbinak 1931 és 1948 között tanára volt, egy ideig pedig rektora is. 1929-ben és 1931-ben londoni ösztöndíjas volt.

Művei a klasszikus hagyományokon alapulnak. A műfaji, tematikus keretek fenntartásának és a természetelvű ábrázolásnak volt a híve. Alkotásai megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában, a budapesti Történelmi Múzeumban és a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Képtárában. Sok munkája magángyűjteményben van. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapest-Terézvárosban, homlokzatára annak a háznak, amelyben Varga Nándor Lajos élt és alkotott, születésének centenáriumában emléktábla került.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..