home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Április 16-a
Martinek Imre
2024.04.16.
LXXIX.. évf. 15. szám
Április 16-a

Ezen a napon hunyt el 1797-ben a Pest vármegyei Dabas városába 1966-ban integrálódott, egykoron önálló Gyón községben Takács Ádám református lelkész, prédikátor.


Vác — 2019. augusztus 5.

Születéséről csupán a hely (a közép-dunántúli Neszmély község Komárom-Esztergom vármegyében) és az évszám (1733) ismert. Szülei nemes földbirtokosok voltak, akik Ádámot — kitűnő tanuló lévén — eleve lelkészi pályára szánták, és Debrecenbe küldték. Tanulmányainak bevégzése után Gerjenben, Alsónyéken, Rákospalotán és Vácon, végül 1788 áprilisától Gyónban volt lelkész. Ez utóbbi helyszínen haláláig szolgált. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


A vác-felsővárosi református templom — 2019. augusztus 5.

A tiszteletes úr emlékére Vácott — helyszínileg a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség gyülekezeti hajlékának falán, közvetlenül a róla elnevezett utca névtáblája alatt — 1993-ban felhelyezett kőtáblán az alábbi felvéset olvasható:

„A türelmi rendelet után újraszervezett váci református gyülekezet első papja, templomának építtetője, prédikációs kötetek írója. Karacs Teréznek, a magyar nőnevelés egyik kezdeményezőjének nagyapja.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..