home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Április 16-a
Martinek Imre
2023.04.16.
LXXVIII. évf. 15. szám
Április 16-a

Ezen a napon született 1885-ben Budapesten Weiner Leó kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerző, a XX. századi magyar zene konzervatív ágának egyik legkiválóbb képviselője.

Budapest, Terézváros — 2023. február 26.

1908-tól a Zeneakadémián zeneelméletet, zeneszerzést tanított, majd 1918-tól kamarazenét, egészen 1957-beli nyugdíjazásáig, sőt, otthonában még utána is. Munkásságának ez a legjelentősebb része, muzsikusok százait indította el biztos alappal a pályán. A zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából 2005. április 15-én adták át először a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Kuratóriuma által alapított Weiner Leó-díjat. A díjat azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi, tanári munkásságukat. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A Csongor és Tünde Weiner Leó 1913-ban írt kísérőzenéje. A művet 1916. december 6-án mutatták be a Magyar Állami Operaházban.

Neves zeneszerzőnk, zenetudósunk, zenepedagógusunk, egyetemi oktatónk és zongoristánk 1960. szeptember 13-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..