home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Április 15-e
Martinek Imre
2023.04.15.
LXXVIII. évf. 15. szám
Április 15-e

Ezen a napon hunyt el 1765-ben Szenpétervárott Mihail Vasziljevics Lomonoszov tudós, polihisztor, a felvilágosodás első jelentős orosz képviselője.


Budapest — 2023. február 26.

Lomonoszov 1711. november 19-én született. Legalább egy tucat művészeti és tudományos ág tudósa volt, de legfőképp a fizika, a kémia, a prózaírás és a költészet területén alkotott maradandót. Erzsébet cárnő az ő kezdeményezésére alapította, és később róla nevezték el a világ egyik legnevesebb egyetemét, a Moszkvai Állami Egyetemet. Budapesten e neves tudós köztéri szobrával a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) központi épületének délnyugati — a Duna felé eső — oldalszárnya sarkán, a Széchenyi István téren találkozhatunk. A szobor a II. világháború után került ide. Korábban Raffaello alakja állt a helyén.

(Külső hivatkozások: Wikipédia és kozterkep.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..