home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Április 14-e
Martinek Imre
2024.04.14.
LXXIX. évf. 15. szám
Április 14-e

Ezen a napon* hunyt el 1792-ben Bécsben Hell Miksa (eredeti nevén: Rudolf Maximilian Höll) csillagász, matematikus, fizikus.

Eger — 2023. szeptember 25.

A felvidéki Selmecbányán született 1720. május 15-én. Tizennyolc évesen Besztercebányán belépett a jezsuita rendbe. Noviciátusi éveit Trencsénben töltötte, majd Bécsben tanult tovább. Először a filozófia, majd a természettudományok, illetve a matematika és a csillagászat került érdeklődésének fókuszába. Aktív és egyre szerteágazóbb elméleti, gyakorlati és pedagógiai tevékenykedésének jelentősebb állomáshelyei között találjuk még Lőcsét, de Kolozsvár városát is. Ez utóbbiban — egyebek között — az ottani csillagda építését is irányította. Sokféle teendője mellett még katonai lelkész is volt. 1755-ben Mária Terézia a bécsi csillagda császári királyi csillagászának nevezte ki.

A kor legnagyobb csillagászai megfigyeléseinek gondossága miatt nagyra becsülték. Felfedezte a földrajzi szélességmérés új módszerét. Meghatározta a Nap—Föld-távolságot. Nevéhez fűződik az egyik első csillagászati évkönyv kiadása… Jelentős szerepe volt továbbá három magyarországi csillagvizsgáló megalapításában. Egerben (Egri csillagda, 1776), Budán (Budai Csillagvizsgáló, 1780) és Gyulafehérváron (Batthyáneum, 1794).

Csillagászati munkásságának elismeréseként nevét ma egy kráter is őrzi a Holdon, továbbá róla nevezték el az 1981-ben felfedezett 3727 Maxhell kisbolygót. (Külső hivatkozások: csillagaszat.hu, svabhegyicsillagvizsgalo.hu és Wikipédia)

Egerben utca viseli nevét, Budapest X. kerületében, a Népligetben egy sétány névadója…

*A világhálós források egy része Hell Miksa elhalálozásának dátumaként április 18-át jelöli.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..