home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Április 14-e
Martinek Imre
2023.04.14.
LXXVIII. évf. 15. szám
Április 14-e

„Szívemben négyszólamú ének zeng: emberszeretet, igazság, szabadság és béke."

Ezen a napon született 1905-ben Budapesten, a Ferencvárosban Knopp Imre költő.


Budapest, Ferencváros — 2023. február 26.

Szülőházának homlokzatán mindmáig (az 1970. április 13-ai felavatása óta) fellelhető emléktáblájára az alábbi jelzők is felvésettek anno: a magyar munkásmozgalom mártírköltője. A reá vonatkozó lexikális adatokból a világhálón leginkább az alábbi paraméterek kerülnek előtérbe:

„Munkás volt. 1928-ban kapcsolódott be a munkásmozgalomba, az illegális kommunista párt tagja lett. Munkatáborban halt meg. A m[agyar] munkásság sajátos hangú énekese. Verseiben a külvárost, a két világháború közötti munkásságot énekelte meg. M[űvei]: Elindulás (versek, Bp., 1937); Ne csak énekeljetek (versek, Bp., 1938).”

(Külső hivatkozások: mek.oszk.hu és budapest100.hu)

1942. szeptember 12-én halt meg Ukrajnában.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..