home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Április 13-a
Martinek Imre
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
Április 13-a

Ezen a napon született 1894-ben Szombathelyen Derkovits Gyula posztumusz Kossuth-díjas magyar festő és grafikus.


Budapest, Józsefváros — 2023. március 1.

Amit a művészről, kinek 1964-ben állított köztéri emléktáblája ma is fellelhető Budapesten a Józsefvárosban, mindenképp illik tudnia az utókornak, az, hogy életében sajátosan egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok (főleg az expresszionizmus, a kubizmus és a konstruktivizmus) mentén. Témáit a hétköznapi életből vette, a szegény embert és környezetét festette meg, de a természet is megjelenik képein, és főleg karakterisztikus alakjai keltenek mély benyomást. Ismertebb műveit a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, valamint a pécsi Janus Pannonius Múzeum, illetve a pécsi Modern Magyar Képtár őrzi. Jancsó Miklós 1958-ban filmet készített életéről Derkovits Gyula 1894—1934 címmel.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

A festő- és grafikusművész 1934. június 18-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..