home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Április 10-éig lehet jelentkezni az őszi szakköri foglalkozásokra
2024.04.02.
LXXIX.. évf. 13. szám
Április 10-éig lehet jelentkezni az őszi szakköri foglalkozásokra

Évről évre népszerűbbek Vajdaságban is A Szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el.

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet 2020-ban indította el a programot, de akkor még csak az anyaországban szerveztek foglalkozásokat. A résztvevők hagyományos mesterségek és tevékenységek közül választhatnak, és ötfős csoportokban online videók segítségével sajátíthatják el a tudnivalókat.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózaton keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez, és koordinálásával immár vajdaság szerte megszervezik A Szakkör tanfolyamait.


Németh Ernő felvétele

Jelenleg még a harmadik évad foglalkozásai tartanak, de már lehet gondolkodni azon, hogy ősztől ki milyen tanfolyamon szeretne részt venni.

Sarnyai Károly, a program vajdasági koordinátora elmondta, a legjobb, ha művelődési egyesület áll a jelentkezők mögött, akik egy-egy szakkörben húsz alkalommal találkoznak. Az eszközöket, szerszámokat, a szükséges alapanyagot megkapják a helyi szervezők. Az érdeklődők oktató videók segítségével ismerhetik meg a munkafolyamatokat, amiket a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet állított össze, a foglalkozásokat pedig egy szakkörszervező vezeti le. Az ő feladata az, hogy a szakkörhöz tartozó öt személyt összetartsa, az összejöveteleket megszervezze, a munkájuk feltételeit biztosítsa.

Az első évben Vajdaságban 35 szakkör indult, a második évben 108, a harmadik évben pedig 118.  

Sarnyai Károly felhívja az érintettek figyelmét, hogy az őszre induló programokra már most kell jelentkezni, és aki ezt mielőbb megteszi, az minden bizonnyal megkapja azokat a szakköröket, amit szeretne.

Eddig tizennyolcféle szakköri foglalkozás volt, ami ősztől 23-ra bővül. A szakköri foglalkozások alapszinten zajlanak, de a makramé esetében indul egy középhaladó szint is. A 2024 őszétől választható új szakköri programok a bundagyapjúval történő nemezelés, a palóc hímzés, a zsinórfonallal való horgolás és a szalmafonás.

Az érdeklődők április 10-éig jelentkezhetnek a 063 545 293-as telefonszámon vagy a szakkor@ferha.net e-mail címen. Ezeken az elérhetőségeken lehet érdeklődni is, hogy mely településeken szerveznek képzéseket és pontosan mely szakcsoportokban indulnak majd el a foglalkozások a különböző helyszíneken.

Magyarkanizsa Önkormányzatának sajtószolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..