home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Április 1-je
Martinek Imre
2024.04.01.
LXXIX.. évf. 13. szám
Április 1-je

Ezen a napon hunyt el 1807-ben Pesten Révai/Révay Mátyás Miklós János piarista szerzetes, nyelvész, egyetemi tanár, a magyar történeti nyelvészet megalapítója.


Sopron — 2024. január 1.

1750. (más források szerint viszont egy évvel korábban, azaz 1749.) február 24-én született a Temes megyei Német-Nagy-Szent-Miklós (mai nevén: Nagyszentmiklós) városában. Tanulmányútjának, illetve ténykedéseinek fontosabb állomáshelyei Csanád, Szeged, Kecskemét, Veszprém, Nagykároly, Nyitra, Bécs, Nagyvárad, Pozsony, Bécs, Graz, Hédervár, Győr, Buda, Komárom, Füred, Rátót, Sopron és Pest voltak. A legfontosabb és nyelvtudományunkban új korszakot alkotó munkája az Elaboratior grammatica Hungarica… (1803—1806). Révai nyelvtudományi rendszerét már akkor is a tekintélyesebb magyar írók a legalaposabbnak ismerték el. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Terézváros — 2024. március 14.

Révai/Révay Miklós emlékezetét az ország több pontján fellelhető emléktábla, szobor, dombormű… is őrzi. Budapesten, a Terézvárosban születésének 250. évfordulóját méltatva utcát neveztek el róla, a Magyar Tudományos Akadémia épületének egyik sarkán pedig terrakottából készült egész alakos szobra lelhető fel.


Budapest /az MTA épületének egyik sarka/ — 2023. február 26.

Kéziratai a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. A Bécsi kódexet, melyet Toldy Ferenc (1805—1875) irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, az MTA titkára hálából nevéről nevezett el Révai-kódexnek, a bécsi udvari könyvtár eredetijéről háromszor másolta le. A kódex a XV. századból való, a huszita Biblia fordításának töredéke.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..