home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ápoljuk kutyáink bundáját!
Szakáll Laura
2022.09.10.
LXXVII. évf. 36. szám
Ápoljuk kutyáink bundáját!

A kutyáknak, macskáknak és más bundás házi kedvenceknek is szükségük van a szőrzet gondos ápolására. Főleg a hosszabb szőrű ebek igényelnek alaposabb odafigyelést, de a rövid szőrű négylábúakat sem árt időnként megfésülni, így kevesebb gondot okoznak a kihulló szőrszálak a szőnyegen vagy a kanapén. Időnként fürdetésre is szükségük van, természetesen nekik való samponnal.

Vajdaságban is egyre több kutyakozmetikai szalon nyílik. A kutyák bundájának karbantartása mellett a karmokat is levágják, ez főleg azoknak az állatoknak fontos, akik keveset sétálnak, és nem koptatják el a karmaikat, melyek túlnőnek, ezzel nagy problémát, akár fájdalmat is okozva az állatnak.

A magyarkanizsai Sándor Renáta kutyakozmetikus azt javasolja, a gazdik rendszeresen vigyék el kedvencüket a közeli szalonba, ahol az állatok megfelelő ápolásban részesülnek, emellett két szalonlátogatás között otthon is érdemes a kutyusaink bundáját fésülni, ápolni. Renáta egyébként a világhálón is rendkívül népszerű. A TikTok videómegosztóra rendszeresen tölt fel felvételeket, melyeknek milliós a nézettségük.

* Miből áll egy átlagos kezelés? Milyen szolgáltatásokban részesülnek az ebek?

— Megérkezik a kutyus a szalonba, megkérdem a gazdit, milyen frizurát szeretne. Példaként említsünk egy máltai kutyust, az ő eseténben mindig megkérdem, rövidre vagy hosszúra nyírjuk-e. Vannak gazdik, akik copfoson szeretik, mások nagyobb nadrágot vagy szoknyát akarnak hagyni az állatnak, vagy éppen nyárias fazont vágatnak. Ez attól is függ, a gazdinak mennyi ideje van arra, hogy otthon karbantartsa a kedvence szőrzetét. Először is előnyírom a kutyust, a szőr nagy részét levágom, majd jön a fürdetés, mely után a készre nyírás következik, amikor kialakítom a végleges fazont, a fejet kerekre formázom, ha meg kell hagyni a copfot, akkor azt megigazítom, a farkincát, nadrágot, tappancsokat körbevágjuk, fület tisztítunk, karmot vágunk, és ezzel kész a procedúra. Majd végül egy kis illatot is kap a kutyus.

* A hosszabb szőrű kutyák igénylik inkább az ilyen kezeléseket?

— Igen, de én csak 15 kg alatti kutyusokat vállalok, nagy testűekkel nem dolgozom. Többségében máltai selyemszőrű kutyák, bichon frisék, yorkshire terrierek járnak hozzám, ritkábban rövid szőrű fajtákat is hoznak. Ezek nyírást igényelnek. Tavasszal például nagyon sok a puli, akiket egész évben nem nyíratnak. Az idén tavasszal negyven pulit szabadítottam meg a nagy téli bundától.

* Milyen időközönként kell levágatni a hosszabb szőrű fajták bundáját?

— A gazdi igényeitől függ, illetve az otthoni karbantartástól. Én azt szoktam javasolni, hogy hat-nyolc hetente érdemes ellátogatni a szalonba. Ez még az az időintervallum, amikor ha a gazdi nem is boldogul otthon a bunda fésülésével, még nem keletkezik akkora „kár”, amelyet én ne tudnék helyrehozni.

* Hogyan lehet együttműködni a kutyusokkal a szalonban?

— Ez nem egy olyan dolog, amelyet a kutyák nagyon szeretnek, de eltűrik. Meglepően könnyű együttműködni velük, idegen helyen vannak ugyanis, felkerülnek az asztalra, kezdetben még én is idegen vagyok számukra, ez okoz egy kis megszeppenést, ami az elején megkönnyíti a munkát, utána pedig hozzászoknak, hogy itt munka van, nem pedig játék.

* Otthon hogyan kell ápolni a kutyust két szalonlátogatás között?

— Elsődleges a fésülés. Sajnálatos módon nagyon sok gazdi elhanyagolja, pedig ez éppen annyira fontos, mint az, hogy mi magunk is megfésülködünk, és kiszedjük a csipát a szemünkből minden egyes nap. Ugyanezt a kutyusokkal is meg kellene tennünk. Ha nem is mindennap, da minden másnap, maximum minden harmadnap át kellene fésülni a bundájukat, hogy ne rasztásodjon. A rövidebb szőrűeknél, például a tacskóknál, a vedlési időszakban nagyon hullik a szőr. Ez akkor látványosabb, ha bent tartott állatról beszélünk, akinek mindenhol ott van a szőre a lakásban. Ekkor érdemesebb ellátogatni egy kutyakozmetikai szalonba, mert én sokkal hatékonyabban el tudom távolítani a kihullani vágyó szőröket, mint ahogyan ezt otthon a gazdi egy sima fürdetéssel teszi. Ha nem járnak gyakran sétálni, akkor a karomvágás is fontos, viszont ha sokat sétál a kutyus, akkor elkopik. Minél kisebb termetű, annál nagyobb problémát okoz a karom. A farkaskarom vissza is tud pördülni, beszúródni a párnába, és ez nagyon csúnya fertőzéseket okozhat, ami fájdalmas is. 

* Milyen gyakran szükséges a kutyát a szalonban vagy otthon fürdetni?

— Jobb lenne, ha nem fürdetnénk gyakrabban, mint havonta egyszer. Ha udvari kutyusról beszélünk, még ez is sok. Amikor szükséges, akkor érdemes fürdetni. Akik havonta járnak kozmetikára, ők havonta fürödnek. A túl gyakori fürdetés bőr- és bűzmirigyproblémákat is okozhat. Fürdetni csak kutyasamponnal szabad, mert a kutya és az ember bőrének pH-értéke nem egyezik meg.

* Mik a tapasztalataid, mennyire fordítanak figyelmet a gazdik a kutyáik ápolására?

— A lakásban tartottakra figyelnek, viszont az udvari kutyusoknál ez nem igazán trendi. Őket van, hogy évente egyszer, maximum kétszer látom. Sajnálatos módon a pulikat is évente egyszer hozzák, tavasszal, pedig mindig elmondom a gazdiknak javaslatképpen, hogy ha szeptemberben is elhoznák, akkor még a hideg előtt nőne annyit a bunda, hogy az tökéletesen megfelelne télre.

* A világhálón is jelen vagy. Sokan kísérik figyelemmel az általad feltöltött tartalmakat.

— A Facebookon és az Instagramon is megtalálható vagyok Rencsi Kutyakozmetika néven. Itt előtte-utána képeket szoktam megosztani. Egy TikTok-csatornát is vezetek, melyen jelenleg 110 000 követőm van. Ide szoktam feltölteni a kutyusok teljes kozmetikájáról készített videókat. Oktató jellegűen elmagyarázom a folyamatot, és bemutatom az elejétől a végéig. A legnagyobb interakciót a megdöbbentő videók szokták előidézni, például van egy puliról készült videóm, melynek jelenleg 1 milliós a nézettsége. Ő egy nagyon elhanyagolt állapotban lévő kutyus volt, megdöbbentő átalakuláson ment át a kezdettől a végéig.

* Csak kutyákkal foglalkozol?

— Régen fogadtam macskákat, de egy alkalommal olyan sérüléseket szereztem, hogy azóta nem vállalom őket. Nyuszi járt már nálam, tengerimalac karmát is levágom, de elsősorban kutyákkal foglalkozom.

Fotók forrása: Rencsi Kutyakozmetika

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..