home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Álomszerű otthon
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.10.04.
LXXVIII. évf. 39. szám
Álomszerű otthon

Most egy olyan ház berendezésének részleteit mutatom be, amely egy régebben épült családi otthon volt. A szülők, amikor a lányuk férjhez ment, átadták neki a házat. És megkezdődött az átalakítás.

Én is ennek a folyamatnak a részese lettem, hiszen a tervezéssel bíztak meg. Az alsó szinten lévő konyha-étkező, valamint a nappali lett górcső alá véve. Mind a három helyiség igazán megérdemelte a felújítást. A fiatal párnak konkrét elképzelései voltak a megvalósulást illetően, de sok mindenben el is volt bizonytalanodva. Általában minden munkámnál ez a jellemző, és ebből a konkrét elképzelésekkel teli bizonytalanságból hozzuk létre a végleges állapotot.

Elsőként a konyha megálmodásával kezdtük a megbeszélést. Az akkori konyha helyénvalóan U alakú volt, csak az elrendezésen, a beosztásokon és a méreteken kellett változtatni. A konyhához egy sziget is tartozott, ezt meg is hagytuk, csak finomítottunk rajta — térelválasztóként is működik, és ki is egészíti munkafelülettel a konyhát.

A konyha elrendezése a következő: szemben a kamraajtó, mellette indul a konyhaszekrény, mely a felemelt, beépített sütővel és mikrohullámú sütővel kezdődik, majd egy kis munkafelület után a főzőlap található. Alul fiókos rendszereket alakítottunk ki, jobbra haladva az ablak alatti részbe terveztük a mosogatótálcát, valamint a mosogatógépet is. Az alsó részekben még különféle szelektív szeméttárolók is vannak, valamint víztisztító berendezés. A szigetnél fiókok találhatóak. A sziget reggelizőpultként is használatba vehető, hiszen bárszékek veszik körbe.

A konyha felső frontjait üveggel kombináltuk, belsejükbe beépített LED-csíkokat tettünk. Ezek a LED-lámpák a konyha feletti gipszkarton álmennyezetben is megtalálhatóak, sőt a konyha felső és alsó szekrényének aljában is. A fények tehát három különböző módon kapcsolódhatnak. Csak spotlámpákkal, csak sima mennyezeti lámpával, valamint LED-fények segítségével. Ez a kombinált világítási mód az egész lakásra jellemző. Mindezzel létrehoztunk egy nagyon elegáns, modern és letisztult világú otthont.

Az étkező kialakítása követte a konyha stílusát. Egy, a helyiséghez méretben és stílusban is jól illeszkedő étkezőasztalt terveztem, és még egy komód is befért a televízió alá, szintúgy az üvegfrontos verzióban, megvilágítva. Az étkező falára és a konyha-étkező között lévő térelválasztóra szürkemalter-szerű dekoranyag került. A bútorzat fehér, magasfényű, melyet faelemekkel kombináltunk, a padlócsempe is famintázatú burkolat. Mindezt kovácsoltvas lábú étkezőasztallal és kiegészítőkkel tettük látványossá és vagánnyá.

A nappaliban is természetesen folytatódott az előbbi helyiségek stílusvilága. A fő látványelem a szemközti falon lévő médiafal, melynek középpontja egy elektromos kandalló, felette televízióval és hangszóróval, mindez gipszkartonba építve. Ennek a megoldásnak a két oldalán egy-egy komód, azok felett pedig LED-fénnyel megvilágított polcok találhatóak. A komódok szépen elrejtik az internethez és a televíziózáshoz szükséges kellékeket.

A szoba leglátványosabb eleme mégiscsak a zongora, melyet a ház úrnője gyakran használ is, és ez foglalja el a legtöbb helyet. Még egy homokszínű sarokkanapé és fotel, valamint egy kávézóasztal tölti be a fennmaradó helyet, melyek kiváló helyszínei a tévénézésnek és a jó beszélgetéseknek.

A nappali térben lévő médiafalon, valamint a kanapé mögötti részen is a szürkemalter-szerű dekorfalmintát alkalmaztuk, hogy az összhang meglegyen, és hogy a megbízóim valóban álomszerűnek érezzék az otthonukat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..