Álom vagy valóság?
Tóth Tibor
2018.11.28.
LXXIII. évf. 48. szám
Álom vagy valóság?

Uruguay, Olaszország, Franciaország, Brazília, Svédország, Chile, Anglia, Mexikó, NSZK, Argentína, Spanyolország, Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Németország, Dél-afrikai Köztársaság, Oroszország, Katar.

Tizennyolc ország, melyet egyvalami egészen biztosan összeköt: a felsoroltak mindegyikében rendeztek már labdarúgó-világbajnokságot. A dicső listára Szerbia is szívesen felkerülne, hiszen az ország elnöke a közelmúltban kijelentette, hogy Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt Szerbia is pályázik a 2030. évi világbajnokság megrendezésére, sőt, két évvel korábban az Eb rendezési jogáért is harcba száll.

A kijelentést némelyek komolyan vették, mások viszont megmosolyogták, hiszen Szerbiához hasonlóan az említett országok sem tartoznak a legjobb gazdasági mutatókkal büszkélkedő államok közé. Elnökünknek a világbajnokság előtt is volt egy emlékezetes mondata, mely szerint 10 millió euróval jutalmazza meg a válogatottat, ha az oroszországi vb után a világbajnoki cím Belgrádban landol. Nos, a várakozásokkal összhangban ebből semmi sem lett, de mi nyugodt szívvel gondolhatjuk, hogy a pénz rendelkezésre állt, és csak az aranylábú fiúkon — illetve azon a fránya német játékvezetőn — múlt, hogy nem osztották szét közöttük.

Meglátjuk, lesz-e vb Szerbiában, viszont úgy tűnik, hogy a rendcsinálás — mely nélkül elképzelhetetlen, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szóba állna velünk — már megkezdődött. Az egyik belgrádi napilapban közölt adatok szerint a rendőrség az utóbbi három évben 402 személy ellen tett feljelentést huliganizmus miatt. A szabálysértési bíróság 2015 januárja és 2018 júliusa között 301 esetben hozott elmarasztaló ítéletet, börtönbüntetést 25-en kaptak. Akár ujjonghatnánk is, hogy mennyire példás módon működik az igazságszolgáltatás, ha nem tudnánk, hogy a szurkolóvezérek közül, akiknek hatalma és befolyása még mindig megkérdőjelezhetetlen, eddig senkit sem állítottak elő. Az éhes kishalak könnyen horogra akadtak, a jóllakott, de még mindig táplálék után sóvárgó nagyok azonban jól elvannak a mélyben, a számukra ideális közegben, ahova még a fény sem tud utat törni magának.

Szeretnénk azt hinni, hogy a rendcsinálás valóban elkezdődött. Néhány napja a sportvezetőket is elővették, hiszen hármuk kezén kattant bilincs hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával. Hamarosan megtudhatjuk, hogy nekik mennyi vaj van a fejükön, ahogy arra is fény derülhet, hogy ezek az intézkedések valóban a társadalom és a sport tisztábbá tétele érdekében fogantak-e.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..