home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Álom maradt a négyes döntő
Tóth Tibor
2022.09.27.
LXXVII. évf. 38. szám
Álom maradt a négyes döntő

Nemzetek Ligája, 6. forduló

Budapest: Magyarország—Olaszország 0:2 (0:1)

Puskás Aréna, 67 000 néző, vezette: Bastien (francia)

Gólszerzők: Raspadori a 27., Dimarco az 52. percben.

Magyarország: Gulácsi — Lang, W. Orbán, Szalai A. — Fiola, Nagy Á. (Styles), Schäfer, Kerkez (Gazdag) — Nego (Bolla), Szoboszlai (Kleinheisler) — Szalai Á. (Ádám). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Olaszország: Donnarumma — Tolói, Bonucci, Acerbi (Bastoni) — Di Lorenzo (Mazzocchi), Barella, Jorginho (Pobega), Cristante, Dimarco — Raspadori (Scamacca), Gnonto (Gabbiadini). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

A Nemzetek Ligája csoportjainak sorsolása után kevesen gondolták volna, hogy bármilyen tétje lesz az Olaszország elleni utolsó fordulónak. Pedig volt, és nem is akármilyen, mivel a magyar válogatott az angolok elleni két győzelmet, valamint a németekkel játszott döntetlen és győzelem után a csoportelsőség és a négyes döntőbe jutás reményében lépett pályára a Puskás Arénában. Ehhez a győzelmen kívül a döntetlen is elég lett volna, a vereség sehogy sem fért bele a célok megvalósításába. A mérkőzés előtt egy órával már majdnem megtelt a kapu mögötti szektor, ahol a Carpathian Brigade — több vajdasági magyarral a soraiban — hangolt a találkozóra. Ki lett feszítve egy drapéria Itt születtem, s itt halok! Mindörökké magyarok! felirattal, melynek közepében a remélt eredmény (2:0) is szerepelt. A bemelegítésre érkező hazaiakat óriási hangorkán fogadta, amit talán még a város budai oldalán is hallottak, az olaszokat pedig az ilyenkor természetes füttykoncert, csupán maréknyi szurkolótáboruk éljenezte. Az olasz himnuszt viszont hatalmas szimpátiával fogadta a majd 70 000-es közönség: szinte együtt énekelték a vendégekkel, a nemzeti induló befejezése után pedig hatalmas tapsvihar következett, melyet Roberto Mancini olasz szövetségi kapitány a mérkőzés után meg is köszönt a magyaroknak.

Az első lehetőség már az első percben a magyarok előtt adódott, amikor Szoboszlai végezhetett el egy ígéretesnek tűnő szabadrúgást, ám a labda a sorfalat találta el. Az olaszok már a magyar tizenhatos előtt letámadták a hazaiakat, ami mintha meglepte volna a magyarokat, és gyakran eladták a labdát, amiből fontos olasz lehetőségek alakultak ki. Ilyen bizonytalanság után Gulácsi majdnem beejtett egy labdát saját kapujába, a gólvonalról azonban Szalai Attila mentett. Az olasz fölény, jókora magyar segítséggel, a 26. percben érett góllá. Szalai Attila kockázatosan passzolt középre, ahol Nagy Ádám gyengén adott haza, Gulácsi és Gnontó lábáról a labda Raspadori elé csorgott, aki vezetéshez juttatta a vendégeket. A félidő vége előtt majdnem kiegyenlítettek a hazaiak, amikor Szoboszlai szabadrúgása után a labdát Orbán a bal oldalról középre rúgta, de Szalai Attila néhány méterről a bal alsó sarok mellé sodorta. Az 50. percben egy támadáson belül négyszer is az olasz kapuba kerülhetett volna a labda. Nego, Styles, Szoboszlai és Szalai Ádám is gólt szerezhetett volna, de vagy Donnarumma, vagy az olasz védők hárítottak óriásit. Az egyik oldalon kimaradtak a lehetőségek, a másikon viszont nem, és a vendégek Cristante jobb oldali lapos beadása után a középen mértani pontossággal érkező Dimarco révén megduplázták előnyüket. A magyar válogatott kétgólos hátrányban sem adta fel, nem is adhatta, hiszen a majd 70 000-es tömeg űzte, hajtotta a fiúkat, és elsősorban Callum Styles és Willi Orbán révén több alkalommal is közel álltak a gólszerzéshez, de ezen az estén Donnarumma kapuja bevehetetlennek bizonyult. Így a magyar válogatott vereséggel zárta a Nemzetek Ligáját, de kesergésre semmi ok, hiszen a bombaerős csoportban megszerzett 2. hellyel is elégedett lehet mindenki. A lefújás után a válogatottól búcsúzó — 86 mérkőzésen 26 gólt szerző — Szalai Ádám a szurkolókkal együtt énekelt, majd megköszönte a pályafutása alatt felé irányult szeretetet, és arra kért mindenkit, a jövőben is hasonló lendülettel biztassa a magyar válogatottat.

A magyar válogatott a 2. helynek köszönhetően az első kalapból várhatja a 2024. évi németországi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását, és a Nemzetek Ligája következő kiírásában is a A-ligában szerepelhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..