home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Állattartás csak felelősségteljesen
Szakáll Laura
2023.02.07.
LXXVIII. évf. 5. szám
Állattartás csak felelősségteljesen

Minden állat megérdemli az otthont, de nem minden otthon méltó rá. Számtalan kutyával, macskával találkozunk az utcán, akik csak egy dologra vágynak: biztonságra. Az emberek felelőtlensége miatt váltak gazdátlanná, vagy már az utcán születtek.

Sok gazdi nem tartja be az állattartás alapszabályait, nem ivartalanítja a kedvencét. A nem kívánt szaporulat problémáját pedig úgy oldja meg, hogy kidobja a kölyköket, vagy a közösségi oldalon kínálja ajándékba ismerőseinek, és ezzel a kevéske esélyt is elveszi az utcán élő vagy menhelyi állatoktól.

Arra is sok példa van, hogy az újszülött kiskutyákat, kismacskákat vízbe fojtják, vagy más módon pusztítják el, ami bőven kimeríti az állatkínzás fogalmát. Emellett a láncon tartás, a nem megfelelő táplálás és a bántalmazás is jellemző. A fajkutyákkal ellentétben a keverékek kevésbé népszerűek, ha pedig a színük fekete, tovább csökken az esélyük a szerető otthonra. A hírességek azzal próbálják ráirányítani a figyelmet erre a jelenségre, hogy a törzskönyves eb helyett menhelyről választanak kedvencet.

Szabadkán a városi menhely mellett több civil szervezet is igyekszik segíteni a kidobott vagy bántalmazott állatokon. Horváth Betty állatvédő évek óta önkénteskedik. Megfelelő otthont keres a kutyáknak, macskáknak, családtagként tekint az állatokra. A mentett, ideiglenesen befogadott kutyák gondozásában a gyermeke is segíti. Betty arra törekszik, hogy tájékoztassa az embereket a helyes és felelősségteljes állattartásról.

— Kilenc évvel ezelőtt került hozzám egy beteg kiskutya, aki a mai napig velem él. Amíg őt gyógyítottam, megismertem a szabadkai állatvédőket (Anima, Subotičke Njuškice, Cat Shelter Felix). A Subotičke Njuškice Egyesület lassan tíz éve létezik. Adományokból tartja fenn magát. Regisztrált menhelye van, és körülbelül 130 kutyának nyújt biztonságos elhelyezést. Ezek mind sérült, magukra maradt állatok voltak, és továbbra is szerető otthonra vágynak. 

* Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mennyire felelősségteljes állattartók a szabadkaiak?

— Sajnos egyre felelőtlenebbek. Rengeteg új kutya van az utcákon, mindegyikük csip nélkül. Vagyis veszettség ellen sincsenek beoltva. Persze ivartalanítva sincsenek, így az utcára kerülve ott szaporodnak tovább. Az emberek többsége elvileg tisztában van azzal, hogyan kell megfelelően tartani a kutyát vagy a macskát, de mindenre találnak magyarázatot. Például a kutyát okolják azért, mert kijár az utcára. 
 

Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és enni adunk neki, akkor az soha nem fog megharapni. Ez a különbség a kutya és az ember között.” (Mark Twain)

* Mi minősül állatkínzásnak?

— Minden olyan magatartás, amely a kutya lelki, illetve testi egészségét károsítja. Rendszeresen kell állatorvoshoz vinni a kutyát, macskát, ivartalanítani, oltani, féregteleníteni, de ezenkívül megfelelő méretű házra, illetve szabad mozgásra is szüksége van egy állatnak. Például egy túl kicsi kennel vagy láncra kötés semmiképp nem megengedhető, mert a kutya szenved.

* Mi jellemző a fiatalokra, mennyire segítőkészek, ha önkénteskedni kell?

— A fiatalokra inkább az jellemző, hogy egyre többen fogadnak örökbe kutyát, macskát.

* Mekkora a gond nálunk az ivartalanítással? Már most megjelentek az utcákon a kidobott kölykök.

— Az emberek, tisztelet a kivételnek, nálunk nem tartják fontosnak az ivartalanítást. Úgy gondolják, hogy ezzel megcsonkítják a kutyát vagy a macskát, és a felesleges szaporulatot két-három naposan kidobják a szemétbe, illetve ha az anyakutya szoptat, akkor a szoptatás után kiteszik őket az erdőben vagy az utcára. Vannak olyanok is, akik elajándékozzák őket, nem gondolva arra, hogy mi lesz az állatokkal, és hány új kiskutya fog születni a nem ivartalanított nőstényektől. Rettenetesen le vagyunk maradva más országokhoz képest. Ott a büntetések is sokkal nagyobbak, az emberek jobban odafigyelnek, és nagyobb felelősséget éreznek egy állat életéért.

* Milyen kirívó, rendkívüli esetekkel találkozol a mindennapokban?

— A legmegrázóbb mindig egy sérült kutya, macska. Ők nem tudják feltalálni magukat az utcán, így semmi esélyük a túlélésre. 

* Szabadkán mi a helyzet a kóbor kutyákkal?

— A városi menhelyen 250—300 kutyának van helye, de ennél sokkal többnek van szüksége elhelyezésre és segítségre. Jó kezdeményezés a városi menhely ivartalanítási programja, mely után a kóbor állat visszakerül az utcára. A „fülbevalós” kutyusok mind ivartalanítva vannak, illetve beoltva veszettség ellen. A megoldás az lehetne, ha a gazdákat köteleznék a csipelésre és az ivartalanításra.

* Te hogyan tekintesz az állatokra? 

— Nálunk teljes értékű családtagok. Velünk utaznak, úgy élnek, mint a gyerekek. Meg szeretném jegyezni, hogy gyerekem is van, tizennyolc éves. Ezt azért mondom, mert néha azt hallom az utcán, hogy miért nem gyereket sétáltatok. Az enyém már egyedül sétál, és ő is részt vesz az állatmentésben, illetve minden ideiglenesen hozzánk hazahozott kutyára gondot viselt.

Aki házi kedvencet szeretne, vásárlás helyett örökbe is fogadhat egy-egy kutyust, cicust. A városi menhely honlapján is megtekintheti a gazdira váró védenceket, valamint az állatvédő szervezetek közösségi oldalán is kiválaszthatja az új családtagot. A már említett, úgynevezett billoggal ellátott utcai kutyák nem veszélyesek a környezetükre, és ők is szerető otthonra vágynak. Akinek nincs lehetősége az örökbefogadásra, adománnyal is hozzájárulhat az állatvédők munkájához, vagy akár jótékonysági online licitáción is részt vehet, hogy az aktivisták tápot vásárolhassanak, vagy fizetni tudják az állatorvosi költségeket.


Fotók: Subotičke Njuškice, Városi menhely, Horváth Betty 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..