home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Állásbörze Szabadkán
Balázs Szilvia
2017.04.06.
LXXII. évf. 14. szám
Állásbörze Szabadkán

Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkatársa, szaktanácsadója szerint fontos, hogy a munkakeresők esélyt kapjanak, de ehhez az is elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek az aktualitásokkal.

A 2011. évi népszámlálási adatok alapján az Észak-bácskai körzetben 186 906-an élnek. Ebből Szabadkán 141 554-en, közülük — a legutóbbi, januári felmérések alapján — 45 477-en vannak munkaviszonyban. Topolyán 33 321 lakosból 8305-en dolgoznak, Kishegyesen pedig 12 301 lakosból 2108-an. Ez összesen 55 890 foglalkoztatott a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének adatai szerint. A február 28-ai számok alapján az illetékesek 11 425 személyt tartanak nyilván munkanélküliként, ez a tavalyi évnek ugyanehhez az időszakához képest 18,7 százalékos csökkenés.

— Ezek csak nyers számok. Nincsenek adataink arról, hogy hányan kaptak valóban munkát, és hányan távoztak külföldre. Olyanok is vannak, akik munkába álltak a szabadkai ipari parkban — mondja Szécsi Erdmann Elvira szaktanácsadó. — A munkanélküliek számára itt, az Észak-bácskai körzetben évente kétszer szervezünk állásbörzét, ebből az idei elsőt április 7-én, pénteken tartjuk meg a Galleria hotel átriumában, 10 és 14 óra között. A cél, hogy az álláskeresők meg a munkaadók egy helyen találkozzanak, és mindenki megtalálja a számításait. A börzére körülbelül harminc munkaadó jelentkezett, ők a tervek szerint több mint ötszáz dolgozót szeretnének alkalmazni a közeljövőben, ez tehát kiváló esély a munkát keresőknek. A munkaadók sokféle állást kínálnak: alkalmaznának kereskedőt, könyvkötőt, elektromérnököt, hegesztőt, lakatost, varrónőt, raktárost, hentest, könyvelőt, karbantartót, adminisztrátort, diszpécsert, autóbusz-vezetőt, pénztárost, autószerelőt, asztalost, biztonsági őrt...

— Az álláskeresőket mindig arra biztatjuk, hogy több, akár tíz-tizenöt kinyomtatott önéletrajzot is hozzanak magukkal, hogy sok helyen át tudják adni a bemutatkozó soraikat. Fontos, hogy fel legyen tüntetve az összes munkatapasztalatuk (időrendben), illetve az iskolai végzettségük. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy fontos-e a fénykép. Szerintünk igen, hiszen — főleg az állásbörzék alkalmával — a munkaadó ez alapján könnyebben vissza tud emlékezni a jelentkezőre, és nagyobb rá az esély, hogy visszahívják. Fontos, hogy az álláskeresők tisztában legyenek az aktualitásokkal, kérdéseikkel pedig hozzánk is fordulhatnak. Többször szervezünk képzést, melyen megtanítjuk, hogyan kell önéletrajzot írni, és elmondjuk, milyen egy állásinterjú.

Az ipari park működésének megkezdése nagymértékben hozzásegít a munkanélküliek számának csökkenéséhez, több munkaadó most is innen érkezik majd. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat illetékesei nemcsak a szabadkaiakat, illetve az Észak-bácskai körzetben élőket, hanem a távolabbról érkezőket is várják a pénteki állásbörzére.


A nyitóképen Szécsi Erdmann Elvira (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..