home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Állandó kiállítás és egyéb korszerűsítés a szabadkai zsinagógában
Szakáll Laura
2022.12.14.
LXXVII. évf. 50. szám
Állandó kiállítás és egyéb korszerűsítés a szabadkai zsinagógában

A párizsi Louvre és a bécsi Albertina múzeumokkal került egy szintre a szabadkai zsinagóga, korszerű audiovizuális eszközökkel gazdagodott ugyanis az intézmény. A beruházás a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Az állandó kiállítást bemutató két modern, érintőképernyős eszközt dr. Pásztor Bálint, a Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke adta át. Használatba helyezték a fogyatékkal élők számára kiépített akadálymentes feljárót is, ezzel teljesen a végéhez ért a szecessziós épület felújítása.

2018-ban adták át a sok évtizedes hanyatlás után felújított zsinagógát. 2019-ben már a látogatók előtt is megnyitotta kapuit az épület, mely a szakrális tartalmak mellett koncerteket és egyéb programokat is kínál. Az idén ez idáig 20 000 külföldi és belföldi turista látogatott el az objektumba, a koncerteknek is legalább 10 000 nézője volt, így a zsinagóga jelentős mértékben járul hozzá Szabadka idegenforgalmi kínálatához — emelte ki Pásztor Bálint.

— Ünnep ez a mai nap, hiszen 2022. december 14-én mondhatjuk el azt, hogy teljes egészében befejeződött a szabadkai zsinagóga felújítása. Ugyanis két olyan tartalommal bővül a kínálata, amely még hiányzott ahhoz, hogy kijelenthessük, szebb és gazdagabb tartalmakkal rendelkezik a szabadkai zsinagóga, mint új korában vagy bármikor az elmúlt 120 év folyamán. Az idén ünnepeljük az épület átadásának 120. évfordulóját, ezt egy orgonahangversennyel és egy tudományos konferenciával tettük meg.

2019-ben, rögtön a felújítást követően, 20 000 látogatója volt ennek az objektumnak, amely vallási jelleggel bír, ezenkívül pedig a város idegenforgalmi kínálatának a gyöngyszeme. 2020-ban és 2021-ben a COVID hatására ezek a számok csökkentek, de az idei évben már december 1-jével megközelítettük a 20 000-es látogatói számot. Ha hozzátesszük azt a 10 000 főt, akik a 16 hangversenyen a vendégeink voltak az idei év folyamán, akkor elmondhatjuk, hogy a zsinagóga teljes mértékben eleget tesz az összes funkciójának, amelyet be kell töltenie a városunkban. Ez a világ egyetlen megmaradt magyar szecessziós stílusban épült zsinagógája. Mindig el kell mondani a számokat. Nem a véletlen műve, hogy itt lehetünk, és ilyen állapotokban gyönyörködhetünk. Magyarország kormánya 3 millió euróval támogatta ennek a csodálatos épületnek a megújulását, a különböző szerbiai hatalmi szintekről pedig 750 000 euró támogatás érkezett annak érdekében, hogy elmondhassuk, immár negyedik éve működik újra teljes pompájában a szabadkai zsinagóga. Az elmúlt időszakban új honlappal gazdagodott, amely magyar, szerb, angol és héber nyelvű. Olyan apró, technikainak tűnő változtatásokra került sor, amelyeket én nem neveznék technikai jellegűnek, hiszen ahhoz segítenek hozzá bennünket, hogy a város idegenforgalmi kínálatának talán a legvonzóbb eleme legyen a szabadkai zsinagóga. Jelen vagyunk a közösségi hálókon, YouTube csatornája van az épületnek, bevezettük a bankkártyás fizetés lehetőséget, és wifihálózat érhető el az objektumban. Azt gondolom, ez az idelátogató külföldi és belföldi turisták szempontjából nagyon fontos — hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.  

A most átadott korszerű berendezés segítségével érhető el az állandó tárlat, melyet szabadkai szerzők készítettek.

— Az állandó tárlatról nagyon sokat beszéltünk az utóbbi időben. Különböző elképzelések voltak annak érdekében, hogyan valósítsuk meg úgy, hogy ne takarjuk el ezeket a gyönyörű falakat, de olyan tartalmakat biztosítsunk az idelátogatóknak, hogy el tudják helyezni ezt az épületet a realitás koordináta-rendszerében. Ezért az állandó kiállítás digitális, illetve elektronikus változatban készült el. Két olyan érintőképernyős eszköz látható itt, amely hét nyelven kínál tudnivalókat, információkat a látogatóknak. A többnyelvűség egy ilyen objektum esetében kiemelten fontos, és a városban lévő hivatalos nyelveken kívül — szerb, magyar, horvát, bunyevác — angolul, németül és amit kiemelten fontosnak tartok, héber nyelven is olvashatóak a zsinagógára és a nem csak a zsinagógára vonatkozó tudnivalók. Ezek Szabadka város bemutatása, a szabadkai zsidóság története, a szabadkai gazdasági és kulturális élet kiemelkedő zsidó származású alakjainak a bemutatása, valamint a szabadkai zsinagóga története, felépítése, hanyatlása és felújítása. 24, fülhallgatóval ellátott elektronikus tárlatvezető eszköz is a fejlesztés részét képezi annak érdekében, hogy a látogatók a saját tempójukban haladva tudják megcsodálni az épületet.

Az audiovizuális prezentáció működését Aleksandar Pejić, a kivitelező cég, az ICB Tech vállalat igazgatója mutatta be.

A most használatba helyezett akadálymentes feljáróval kapcsolatban dr. Pásztor Bálint elmondta: a világ legtermészetesebb dolga kell hogy legyen, hogy minden középületnek van akadálymentes feljárója, a fogyatékkal élők, a gyengénlátók, valamint a kisgyermekes szülők számára teszi megközelíthetővé ezt az épületet.

— A Községközi Műemlékvédelmi Intézet útmutatásait maximálisan figyelembe vettük mindenre vonatkozóan. Műemlékvédelmi szempontból minden megfelel a szigorú szabályoknak. Ezzel egy több évtizedes hanyatlást jellemző folyamat ér véget. Már nemcsak a falak állnak, nemcsak a zsinagógának az alapfunkciói használhatóak, hanem teljes egészében befejeztük ezt a folyamatot is, amely a zsinagóga felújítását jelenti. Ezért én még egyszer szeretnék a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány nevében köszönetet mondani.

Fényképezte: Kalinka Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..