home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Állampolgársági eskü
(tv.)
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám
Állampolgársági eskü

A múlt héten egymás után két magyarországi államtitkár is járt Szabadkán, hogy részt vegyen a főkonzulátuson rendezett állampolgársági eskütételen. Szerdán csaknem 50 vajdasági magyar tett állampolgársági esküt, az eseményt megtisztelte jelenlétével Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi é...

A múlt héten egymás után két magyarországi államtitkár is járt Szabadkán, hogy részt vegyen a főkonzulátuson rendezett állampolgársági eskütételen. Szerdán csaknem 50 vajdasági magyar tett állampolgársági esküt, az eseményt megtisztelte jelenlétével Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkár, aki történelminek nevezte a pillanatot, és megtiszteltetésnek érezte azt, hogy részt vehet az eseményen.

- Magyarország kormánya üzeni önöknek, hogy az előtte álló időszakban igyekszik valóságos módon, nemcsak érzelmi alapon, a nemzeti egységet, a nemzeti összetartozás ügyét szolgálni - hangsúlyozta Szászfalvi. Szavai szerint az elmúlt évszázad a magyarok számára megrázó történelmi kataklizmákat hozott, nemcsak a trianoni események miatt, hanem az utánuk következő évtizedekben történtek miatt is, ezek mind-mind a megpróbáltatásokról, kihívásokról szóltak. Szászfalvi elmondta, hogy újra él a magyarságnak fája, a törzse, a lombja pedig újra kezd kivirágozni.
- Ez a gyökerei miatt lehetséges. A gyökereink pedig a hitünk, a magyarságtudatunk, a nemzeti összetartozás-tudatunk, illetve mindaz az érték, tradíció, amely összeköti a nemzetet - mondta. Szerinte most már nemcsak érzelmi ,,összeköttetésben'' van a világ magyarsága, hanem immár közjogi értelmű összeköttetésben is.
Csütörtökön Illés Zoltán, Magyarország környezetügyi államtitkára látogatott Szabadkára. Városunk szülötte köszöntőjében elmondta, hogy az állampolgársági eskütétel pillanata meghatározó az ember életében.
- Annak a megtiszteltetésnek tehetek ma eleget, hogy a magyar kormányzat részéről szülőföldemen, szülővárosomban lehetek tanúja a mai eseménynek. Annál inkább megtisztelő ez nekem, mert szabadkai magyarként átéltem, amit ma Önök is megélnek... Roppant becsültem és becsülöm azokat, akik velem ellentétben a szülőföldjükön maradtak. Ugyanakkor mindenkit megértettem, aki úgy döntött, hogy elmegy, és másutt próbálja megtalálni boldogulását - hangsúlyozta Illés.
Az államtitkár végezetül mindenkinek boldogságot, szerencsét, egészséget, kitartást kívánt, s mint mondta, most már egy olyan okiratot is birtokolhat a vajdasági magyarság, amelyre az ember magyarként büszke lehet, amely jelképe és szimbóluma az egységnek, a közösségnek és az együvé tartozásnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..