home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
åsztől MNT-ösztöndíjak
(o. i.)
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám
åsztől MNT-ösztöndíjak

Ifj. Lengyel László (Szabó Attila felvétele)Szerbiában rengeteg ember napi 8-10 órát dolgozik a havi 150 eurós fizetéséért. Az MNT havi 120-150 eurónak megfelelő ösztöndíja ebben a megvilágításban példa nélküli, kimagaslóan magas támogatást jelent. Hiszen nem kell érte nehéz fizikai munkát...

Ifj. Lengyel László (Szabó Attila felvétele)

Szerbiában rengeteg ember napi 8-10 órát dolgozik a havi 150 eurós fizetéséért. Az MNT havi 120-150 eurónak megfelelő ösztöndíja ebben a megvilágításban példa nélküli, kimagaslóan magas támogatást jelent. Hiszen nem kell érte nehéz fizikai munkát végezni - mindössze eljárni az egyetemi előadásokra, tanulni, vizsgázni. Ha azt is hozzátesszük, hogy nem félszáz, hanem 700 (hétszáz) ösztöndíjra van keret, akkor legalább három felkiáltójel kívánkozna ezek után a mondatok után. Amit a bulvársajtó egyetlen szóval jellemezne: ,,szenzáció'. A közösségi vállalásnak ez a ,,hihetetlen, de igaz' volta? Vagy az emberek tájékozatlansága? Nem tudni, de igaz: a vajdasági magyarok körében még mindig nem igazán tudatosult ez a lehetőség. A Magyar Nemzeti Tanács még tavaly, október 18-án elfogadta az oktatásfejlesztési stratégiát - ennek része a felsőoktatási ösztöndíjprogram. Az idén április 5-én pedig az MNT elfogadta azt a határozatot, amely már az ösztöndíjak odaítélésének a konkrétumairól szól: a pályázati felhívás kiírását és lebonyolításának módját, a pályázat benyújtási határidejét, kérelmek pontozási mércéit, az értékelési eljárást stb. szabályozza.
A határozat 15. szakasza kimondja: ,,A Magyar Nemzeti Tanács az ösztöndíjak összegét köteles biztosítani'. A 2. szakasz pedig, hogy ,,A Tanács ezen határozata alapján ösztöndíjra az a hallgató jogosult, aki első ízben nyert felvételt a Szerb Köztársaság valamely állami alapítású felsőoktatási intézményének kezdő évfolyamára, államilag támogatott képzésre, és magyar nyelven végezte általános vagy középiskolai tanulmányait'...
- Április derekán járunk, s az emberek a terepen még mindig azt kérdezik, hogy ,,biztosan lesz ösztöndíj szeptembertől?'. Biztosan lesz. Biztosan, ha a fiataljaink ezeknek a feltételeknek eleget tesznek, és sikeres felvételi vizsgával államilag támogatott hallgatóként felveszik őket a főiskolára, egyetemre - mondja ifj. Lengyel László, az MNT Közigazgatási Hivatalának felsőoktatással megbízott tanácsosa. - Ahhoz viszont, hogy sikeres felvételi vizsgát tegyenek, az MNT egy előnyös és nagyon javasolt lehetőséget kínál fel: az ingyenes egyetemi felkészítő programot kilenc tantárgyból. Ehhez az érintetteknek csak annyit kell tenniük, hogy regisztrálják magukat nálunk. Regisztrálják magukat mielőbb, hogy a világháló révén egyetlen kattintással automatikusan kapja tőlünk az értesítéseket a tantermi foglalkozásokkal kapcsolatban. Azért fogtunk most tájékoztatási kampányba, mert az eddig bejelentkezett 350 fiatalon kívül még legalább 250 érettségiző van, aki a kérdőíven úgy nyilatkozott, hogy hazai felsőoktatási intézményben akar továbbtanulni, de még nem jelentkezett be a felvételi-felkészítő portálunkra. Tudom, hogy a végzős középiskolások most a záróvizsgájukkal vannak elfoglalva, s úgy vannak vele, hogy ,,ráérnek még' a felvételivel foglalkozni. De nekik meg azt kell tudniuk, hogy egy egyetemi felvételi vizsgára nem elég két hétig készülni. Azt már most el kell kezdeni. Szánjanak rá napi fél órát, de folyamatosan foglalkozzanak vele. Már most vegye a fáradságot a fiatal, és tegye fel kérdéseit a tanárnak, hogy kiderüljön, mely anyagrészek azok, amelyekből hiányos a tudása. A portálra való bejelentkezés azért is fontos, mert már ebben a hónapban elkezdődnek a tantermi felkészítések, de a legintenzívebb tantermi program májusban zajlik majd Szabadkán és Zentán.
Az MNT felsőoktatási tanácsosa a múlt héten az írott és elektronikus média révén mindenkit arra kért, hogy minél előbb kapcsolódjon be ebbe a felkészítő programba, regisztrálja magát. Egyrészt az MNT-hivatal szakmai munkájának a következő szakasza miatt nagyon fontos lenne tudni, hogy pontosan hányan fognak felvételizni, és mely iskolákba szeretnének bejutni. Ugyanilyen fontos, hogy a jelentkezők hogyan állnak a szerb nyelvtudással, hányan igényelnék a szeptemberre tervezett intenzív szerbnyelvi kurzust és hogy hány fiatal számára kellene biztosítani az elszállásolást egy hónapon át. Ami viszont most, a végzős középiskolások szempontjából fontos: az eddig bejelentkezett 350 fiatal között vagy félszáz azoknak a száma, akik nem a felvételi felkészítőportál kilenc tantárgyából (matematika, informatika, kémia, biológia, földrajz, magyar-, angol- és német nyelv, történelem) felvételiznek majd. Például színészet, képzőművészet, zeneakadémiai fuvolaszak stb.
- Mi ennek az úgynevezett vegyes csoportnak is segíteni szeretnénk a felvételi vizsgára való felkészítésben. Ezért ezúton hívjuk fel azokat a II. és III. évfolyamon tanuló egyetemistákat, akik nem a felsorolt 9 tantárgy valamelyikéből felvételiztek egy-két évvel ezelőtt, és segíteni szeretnének a diákok felkészítésében, hogy jelentkezzenek be az MNT oktatási portáljára. Ez lesz majd a tervezett demonstrátori programunk előszobája: ezek a segíteni tudó és felkészítést vállaló egyetemisták pályázhatnak majd az MNT demonstrátori ösztöndíjára - üzeni ifj. Lengyel László, aki még egyszer és sajnálkozással húzza alá a terepen tapasztaltakat: - Nem hiszik el az emberek, hogy lesz intézményes ösztöndíjrendszerünk, mely révén kiemelt összegű ösztöndíjban részesülhetnek a továbbtanulást választó magyar fiatalok. åsztől lesznek ösztöndíjak. Nekik csak annyi a dolguk, hogy: vegyenek részt benne. A kritériumrendszer teljesen átlátható.
A főiskolai tanulmányokra felvételt nyert fiatal ösztöndíja nettó 120 euró dinárösszege. Az egyetemi képzésre felvételt nyert fiatal ösztöndíja nettó 130 euró dinárértéke. Akinek a lakóhelye a felsőoktatási intézménytől 25 kilométernél nagyobb távolságra van, és az egyik szülője munkanélküli, vagy aki egyetemi képzésre nyert felvételt hiányszakon, az nettó 140 euró dinárértékében kap ösztöndíjat. Akinek a szülei mindketten munkanélküliek, vagy akit a szülő egyedülállóként iskoláztat, illetve aki egyetemi képzésre nyert felvételt hiányszakon, az egyik szülője munkanélküli és lakóhelye a felsőoktatási intézménytől 25 kilométernél nagyobb távolságra van, az nettó 150 euró dinárellenértékű ösztöndíjra jogosult.
Az ösztöndíjpályázat kiírására július 10-e és 15-e között kerül sor. A pályázat I. fordulója július 15-étől augusztus 10-éig tart (az első menetben felvételt nyert hallgatók számára), illetve szeptember 15-ég - a második fordulóban felvételt nyert fiatalok számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..