home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
årangyala már van
(o. i.)
2007.01.03.
LXII. évf. 1. szám
årangyala már van

Szalagátvágás: Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Körmöci Károly polgármester - Szabó Attila felvételeNem is olyan régen még azt sem tudtuk, hogy mi fán terem az inkubátorház. A lényegét érteni véltük (valami keltetőgépfajta), a működését már nem annyira. Aztán megtanultuk: a vállalk...

Szalagátvágás: Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Körmöci Károly polgármester - Szabó Attila felvétele

Nem is olyan régen még azt sem tudtuk, hogy mi fán terem az inkubátorház. A lényegét érteni véltük (valami keltetőgépfajta), a működését már nem annyira. Aztán megtanultuk: a vállalkozói inkubátorház a vállalkozásfejlesztés egyik formája, amely kezdeti támogatást jelent az induló kisvállalkozásoknak. Lényege, hogy infrastruktúrát, helyet, ügyviteli és szakmai szolgáltatásokat biztosít - kedvezményes díjszabással. Célja elsősorban a helyi gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés ösztönzése. A kis- és középvállalkozások gazdaságban betöltött szerepe ugyanis ma már egyre jelentősebb. Támogatásukat indokolja, hogy a munkaerő-felszívó képességük nagyobb, mint a többi vállalaté, a kisvállalkozások tömeges megjelenése esetén pedig jobb lesz a gazdaság alkalmazkodóképessége.
Magyarkanizsa község 20062010-re szóló stratégiai fejlesztési terve - melyet 2006 májusában fogadott el a községi képviselő-testület - a fejlődés és a versenyképesség ösztönzése érdekében kiemelt feladatként kezeli a kis- és középvállalatok, valamint a vállalkozások fejlesztését. Ezért a községi képviselő-testület még 2005-ben döntést hozott egy inkubátorház létrehozásáról, hogy közvetlenül is segítse a községben a kezdő, illetve a már működő vállalkozásokat. Az épületről az önkormányzat gondoskodott. Teljes felújítására a község több helyen pályázott, és a Szülőföld Alap, valamint az Excange program támogatásával sikerült eljutni az intézményavatóig. Ezekről az előzményekről VADÁSZ KÁVAI Piroska, a magyarkanizsai községi tanács gazdasággal megbízott tagja beszélt a Tisza-parti város inkubátorházának ünnepélyes megnyitóján, december 20-án. KÖRMÖCI Károly, Magyarkanizsa polgármestere elmondta: ,,Lépésről lépésre haladunk. Első feladatunk a község stratégiai fejlesztési tervének a kidolgozása volt, most jön a tervben foglaltak megvalósítása. Ez az inkubátorház azt jelzi, hogy a tervezésünk nem álom, hanem valóság. Ma egy, az önkormányzat tulajdonában levő épületben adunk át irodahelyiségeket fiatal, kezdő vállalkozóknak, hogy így segítsük őket. Azt szeretnénk, ha ez a 6 magánvállalkozást segítő inkubátorház mielőbb szűknek bizonyulna, s ez sürgetné a következő lépést, a projektum második fázisát. Bojan PAJTIĆ tartományi kormányfő arról beszélt, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanács fő feladatának tartja a gazdaság és a mezőgazdaság fejlesztését. ,,Szeretnénk, hogy az emberek békés európai környezetben éljenek, olyan körülmények között, ahol azok a polgárok, akik becsületesen dolgoznak, jobban is élnek. S mikor ezt mondom, a szívem örül, hiszen a mai napon Nagybecskereken egy gyáravatón voltam, most itt, Magyarkanizsa községben az első inkubátorház átadására gyűltünk össze, holnap a szabadkai inkubátorház megnyitóján veszek részt. Öröm tölti el a szívemet, hiszen azt látom: ahol kezdeményező, vállalkozó szellemű emberek élnek, ott az eredmények sem maradnak el.
Az inkubátorházat a Községfejlesztési Információs Központ (ICR) működteti - az az iroda, amely maga is ebben a Dózsa György utca 4. szám alatti épületben székel ezentúl. FEJSZTÁMER Róbert, az ICR igazgatója az újságíróknak elmondta: a 6 kezdő vállalkozás támogatására kiírt pályázatra 7 cég jelentkezett, ebből 4 adta át a teljes dokumentációt. A négyből egyelőre három cég költözött be: az årangyal őrző-védő, egy a tűzoltó-berendezések karbantartásával foglalkozó vállalkozó és egy formatervező. ,,Nekik fél évig nem kell fizetniük sem bérleti díjat, sem rezsiköltséget, ami óriási segítséget jelent, és kedvezményesen vehetik igénybe a szolgáltatásainkat is. Hat hónap elteltével kedvezményes díjszabás alapján fizetik majd a béreltet és a rezsit, ami a 3 évre kötött szerződés folyamán fokozatosan növekszik, mígnem eléri a piaci árat. Azt követően a vállalkozó köteles kiköltözni és átadni a helyét egy újabb kezdő vállalkozónak. Az igazgató fontosnak tartotta aláhúzni: ,,A községfejlesztési Információs Központ feladata az inkubátorház működtetése, mi azonban nemcsak azokat a vállalkozókat támogatjuk, akik beköltöznek ebbe az épületbe, hanem a külsőket is. A község mind a 13 településén tevékenykedő bejegyzett vállalkozóknak végzünk különböző szolgáltatásokat. Adminisztratív szolgáltatásokat végzünk, pénzügyi, marketing- és jogi tanácsadással foglalkozunk, ugyanakkor a közeljövőben vállalkozóképző tanfolyamokat és előadásokat is szervezünk. Nagy falatnak tűnhet, de üzletember-találkozók szervezése is szerepel a terveinkben: egy asztalhoz szeretnénk ültetni a magyarországi, a horvátországi és a romániai vállalkozókat a mieinkkel itt, Magyarkanizsán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..