home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
ÁMV a zeneiskolában
Hodolik Boglárka
2023.05.10.
LXXVIII. évf. 19. szám
ÁMV a zeneiskolában

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett 21. Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője az idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel két részben zajlott. A hétvégi irodalmi és anyanyelvi kategóriák után május 10-én, szerdán a Szabadkai Zeneiskola dísztermében szólóénekben mérték össze tudásukat a diákok. A verseny kezdete előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg az iskolatragédia áldozatairól.

De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke köszöntőjében elmondta:

— Huszonegy évvel ezelőtt azzal a céllal indult az ÁMV, hogy a magyar nyelven tanuló általános iskolás diákok számára szervezzünk egy olyan versenyt, amely az anyanyelv ápolását és a művészi készségek fejlesztését hívja elő. Versenyről lévén szó, lehetőségük van a diákoknak megmutatni, milyen képességekkel, tehetséggel bírnak, és összemérhetik a tudásukat. A mai napon szólóének kategóriában mutatkoztak be a vajdasági diákok, illetve ugyancsak ma zajlik a színjátszó szakcsoportok vetélkedője is a gyermekszínházban. A hétvégén tartottuk meg az irodalommal és az anyanyelvvel kapcsolatos versenyt nyolc kategóriában, amelyen szép számban vettek részt a tanulók. A vetélkedő vándordíjjal is rendelkezik, melyet az az iskola visz haza, amelynek diákjai közül a legtöbben lesznek díjazottak. A 21. ÁMV-nek 600 résztvevője van, 37 általános iskola nevezett be, és 35 zsűritag értékeli a bemutatkozókat. 10 kategóriában, azon belül pedig korosztályok szerint vannak felosztva a versenyzők. Az idén a szép beszéd és a prózamondás nagyon erősnek bizonyult, ami azt jelenti, hogy a magyar szakos tanárok sokat foglalkoznak a gyerekekkel, és előhívták belőlük a tehetséget — hallottuk De Negri Ibolyától.

Benák Lúcia, az Október 10. Általános Iskola tanulója is részt vett a versenyen:

— Népdalcsokorral érkeztem, és szeretném magamból a legjobbat kihozni. Most vagyok először, mert ki szerettem volna próbálni, milyen egyedül állni a színpadon, mivel eddig csak énekkettősben szerepeltem.

Szólóének (1-2. osztály)

I. helyezett: Pécsi Séra (Sever Đurkić Általános Iskola, Óbecse)

II. helyezett: Cseszák Mátyás (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse)

III. helyezett: Nagy Kanász Bernadett (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse) és Dömöndi Botond (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse)

 

Szólóének (3-4. osztály)

I. helyezett: Varga Anna (Kókai Imre Általános Iskola, Temerin)

II. helyezett: Hódi Zsófia (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse)

III. helyezett: Világos Viola (Cseh Károly Általános Iskola, Ada)

Különdíj: Fekete Zsófia (Nikola Tesla Általános Iskola, Topolya)

 

Szólóének (5-6. osztály)

I. helyezett: Kiss Virág (Október 10. Általános Iskola, Szabadka) és Erős Lilla (Miloje Čipić Általános Iskola, Törökbecse)

II. helyezett: Sziráki Gréta (Arany János Általános Iskola, Oromhegyes – KT Tóthfalu)

III. helyezett: Sebő Csáki Tiána (Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka)

 

Szólóének (7-8. osztály)

I. helyezett: Hódi Lúcia (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse)

II. helyezett: Koncz Villő (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse)

III. helyezett: Danka Lili (Miroslav Antić Iskola, Palics)

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..