home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Zsinórban negyedszer kupagyőztes a Kanizsa
Tóth Tibor
2016.10.07.
LXXI. évf. 40. szám
Zsinórban negyedszer kupagyőztes a Kanizsa

A Kanizsa Úszóklub zsinórban negyedik alkalommal nyerte meg a Szerbia Opent, vagyis az országos nyílt vízi hosszútávúszó-kupát. A magyarkanizsai csapat nagy fölénnyel, 28 345 pontot gyűjtve szerezte meg az első helyet, a 15 629 pontos topolyai Marathon és a 8182 pontos zombori Polet előtt.

A kupagyőztes együttes mind a huszonegy versenyen rajthoz állt, a legtávolabbi helyszínekre is eljutottak, így Ovčar Banján, Novi Pazarban és Šabacon, az első alkalommal megtartott 19 km-es maratonon is képviselték a magyarkanizsai színeket.

— Az idény előtt nagyon féltem tőle, hogy a nagyobb gyerekek szórakozni kezdenek, és a csapat szétesik. Ez azonban nem következett be. Rendkívül szervezettek, összetartóak vagyunk. A szülők is összefognak, mások gyermekét is elviszik versenyekre, váltják egymást, ami a többi klubra nem annyira jellemző. Két edző dolgozik a fiatalokkal, Kormos Rudolf a legkisebbekkel, Enis Beharović pedig a többi korosztállyal foglalkozik. Kiváló utánpótláscsapatunk van, melyből kiemelném a 9 évesen 4 km-t teljesített Hegedűs Sárát és a 10 éves Harmat Csongort, aki tizenegy maratont úszott le az idén — mondta Major Márta, a Kanizsa Úszóklub elnöke.

Egyéniben a huszonegy versenyen a magyarkanizsai úszók összesen 232 érmet nyertek, melyből 86 arany, 75 ezüst és 71 bronz. A fiatalabbak tizenhét maratonon álltak rajthoz (ők 100 métertől 1000 méterig úsznak), a mérleg pedig 53 érem (16 arany, 17 ezüst, 20 bronz). Korcsoportok alapján az első helyen Mészáros Tamara, Harmat Csongor, Habonyi Marcell, Balog Attila, Mészáros Etelka és Hegedűs Kitti végzett, Balgó Evelin, Habi Bence, Domonkos Gábor, Juhász Árpád és Sőregi Márta a második helyet szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára Hegedűs Sára, Fábián Tamás, Fejős Anna, Ervin Beharović, Enis Beharović, Velimir Bilčar és Kordován Zoltán állhatott. Abszolút kategóriában a férfiak mezőnyében Balog Attila a második helyen zárta az idényt, a topolyai Marathon úszója, Balzam Bence mögött és Aleksa Duduković (zombori Feniks) előtt. Az első tízben a magyarkanizsaiak közül még Enis Beharović (8. hely) szerepelt. A nők mezőnyében az abszolút győztes a szegedi Vass Laura, megelőzve az óbecsei Swimm Star tagját, Jovana Ječanskit és Jelena Ječanskit (újvidéki Vojvodina). Az első tízben két magyarkanizsai, Fejős Anna (8. hely) és Tandi Adél (10. hely) kapott helyet.


A magyarkanizsai különítmény Szávaszentdemeteren, azaz Sremska Mitrovicán

Balog Attila saját korcsoportját (19—24 évesek) megnyerte, abszolút kategóriában pedig ezüstérmet vehetett át. A šabaci, 19 km hosszúságú maratont 3 óra 43 perc alatt teljesítette, és a tizenkilenc induló közül a tizenharmadik helyen ért célba.

— Még tavaly elterveztem, hogy az idén leúszom a 19 km-es távot. A keményebb felkészülést már februárban elkezdtem, amikor időm engedte, naponta jártam le a gyógyfürdőbe. Szinte három hónapon át folyamatosan edzettem, és jól felkészültem a hosszútávra. A szezon alatt tizenkilenc versenyen vettem részt. Nem sok első helyet szereztem, mivel kategóriámban indul az egyik legjobb szerbiai hosszútávúszó, az óbecsei Farkas Tamás, aki minden versenyt megnyert, amelyen indult. Második és harmadik helyem van bőven, így sikerült összesítettben ilyen előkelő helyen végeznem. Legemlékezetesebb éppen a leghosszabb táv, a šabaci 19 km volt. Az első 2 km-en csendes vízben haladtunk, majd megváltoztak a körülmények, majdnem végig szembeszél fújt, végül az utolsó 5 km-re csillapodott a helyzet — nyilatkozta Attila, aki azt is elmondta, hogy az abszolút kategória első helye még egy kicsit messze van. Jövőre nem lesz annyi ideje az úszásra, mivel utolsó éves lesz a közgazdasági karon, így elsősorban a sikeres vizsgákra és a zárómunkára összpontosít. Gojkov Sára saját kategóriájában (17—18 évesek) épphogy lemaradt a dobogóról, de tudni kell, hogy ez a korosztály számít a legerősebbnek.

— Jó időket úsztam, általában az élbolyban értem be, szóval megtettem, amit csak lehetett. Kategóriámban több Eb-t megjárt, olimpiát tervező úszó szerepelt, például Jelena Ječanski, Ladányi Lili és Vass Laura. Legjobban Belgrádban szerepeltem, ahol kategóriámban a 2., összesítettben pedig a 3. helyen úsztam célba. Tizenkét maratonból kilencen dobogón végeztem. Hosszabb távokat nem úsztam, mivel úgy mértem fel, hogy nincs annyi esélyem. A következő idényt szeretném komolyabban venni, jó lenne legalább a bronzérmet megszerezni saját kategóriámban. A 19 km-es távra nem hiszem, hogy vállalkoznék, de Topolyán szeretném leúszni a 10 km-es maratont. Meglátjuk, mennyi idő jut az úszásra, mert az iskolát sem szeretném hanyagolni, és más csoportokba is járok — mondta Sára, majd hangsúlyozta a szülők segítségét, akik támogatták, illetve vitték a versenyzőket a megmérettetésekre. — Nem volt könnyű minden reggel felkelni (miközben mások tíz óráig alszanak), edzeni egyet reggel a gyógyfürdőben, majd délután a Tiszában. Köszönet az edzőnek, aki hajtott bennünket, hogy dolgozzunk, és vigyük tovább a klubot. Sokszor nem volt kedvem maratonokra menni, de ha otthon maradok, akkor lelkiismeret-furdalásom lett volna, hiszen 6 éves korom óta a sportágban vagyok. Emlékszem, korábban mi néztünk fel a nagyokra, miután teljesítettek egy-egy hosszabb távot, most viszont a kicsik teszik ugyanezt velünk, várnak bennünket, tapsolnak nekünk a célban. Ez nagyon jó érzés.

A siker titka nem csak a munkában és a hozzáállásban rejlik. A csapat remekül összekovácsolódott, szinte családként működik, a hangulat kiváló, ilyen társaságban a munkát is könnyebb elvégezni.


A Kanizsa Úszóklub tagjai Bezdánban az érmekkel, oklevelekkel, serlegekkel

Enis Beharović kettős szerepet tölt be, hiszen az úszás mellett edzősködéssel is foglalkozik. Az idén az utóbbira helyezte a hangsúlyt, az úszás egy kicsit háttérbe szorult. Ettől függetlenül tíz érmet (5-5 aranyat és ezüstöt) nyert a maratonokon, saját kategóriájában a 3., abszolútban pedig a 8. helyen zárt.

— Tanítványaimmal rendkívül elégedett vagyok. Egyre többen vagyunk a klubban, a gyerekek között már kisebb konkurencia alakult ki a különböző kategóriákon belül. Ez jó, mert hajtják egymást a minél jobb eredmény eléréséért, egyúttal kiváló barátság alakult ki köztük. Edzőként nagyon sokat tanultam az elmúlt két évben. Eleinte nem voltam biztos benne, hogy melyik gyereket nevezzem be a hosszabb és melyiket a rövidebb távra, az idén viszont ez már sokkal könnyebb döntés volt. Arra is figyeltem, hogy egy-egy versenyen a gyerekek ne legyenek egymás konkurenciái. Így két azonos korosztályban indult úszó esetében az egyiket a hosszabb, a másikat a rövidebb távon indítottam, ezáltal mindkét úszó meg volt elégedve. Jelenleg a technikát csiszoljuk, ezután a sprintek következnek, majd a kitartásra és az erőnlétre összpontosítunk. Címünket a 2017. évben is szeretnénk megvédeni. Másik célunk a tömegesítés, habár most is a legnagyobb létszámú és a legtöbb érmet szerzett klub vagyunk a községben. Sok 5 és 15 év közötti fiatal úszik nálunk. Tudjuk, hogy a gyerekek fejlődése szempontjából milyen fontos az úszás, ezért nagyobb támogatásra számítunk — hangsúlyozta Enis.

Az önkormányzat Balatonfűzfőre, Miskolcra és Šabacra is gondoskodott járműről a klub számára, viszont szükség van további támogatókra is, akik a klub vezetőségében is szerepet kapnának. A további tervek közé a csapat megtartása, a poreči nemzetközi versenyen való részvétel — mely az idén anyagi okok miatt elmaradt — és több magyarországi versenyen való megjelenés tartozik. Természetesen a címvédés, a tömegesítés és a további dominancia megőrzésén kívül.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..