home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zsinórban harmadszor kupagyőztes a Kanizsa
Tóth Tibor
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám
Zsinórban harmadszor kupagyőztes a Kanizsa

Egyik sportág sem könnyű, de a hosszútávúszás talán a legnehezebbek közé tartozik. A több kilométeres távra vállalkozó versenyzőknek nemcsak fizikailag, hanem pszichikailag is alaposan fel kell készülniük ahhoz, hogy egyáltalán végigússzák a távot. A Kanizsa Úszóklub tagjai az idén a húsz versenyből tizenkilencen álltak rajthoz, és csapatban zsinórban harmadszor nyerték meg a Szerbia Opent, azaz az országos nyílt vízi hosszútávúszó-kupát.

A magyarkanizsaiak úgy bizonyultak a legjobbnak, hogy a Novi Pazar-i versenyre anyagi okok miatt el sem utazhattak. A tizenkilenc viadalon számos dobogós helyezést értek el az erős mezőnyben, ahol nemcsak szerbiai, hanem magyarországi úszók is vízbe szálltak.

— Nem kis teljesítmény harmadik alkalommal legjobbnak lenni az országban. A szülők sok pénzt fektettek bele az idénybe, versenyekre vitték a gyerekeket, amikor csak szóltunk nekik, azonnal rendelkezésünkre álltak, egy-egy megmérettetésre gyakran 6-7 autóval utaztunk. Anyagi szempontból elég nehéz szezon áll mögöttünk. Az önkormányzattól a működésre kaptunk eszközöket, melyekből fedeztük az orvosi vizsgát, felszerelést vásároltunk, egy versenyen kifizettük a nevezési díjat, a maradékból pedig éves jegyet vettünk a Magyarkanizsai Gyógyfürdőbe, hogy edzeni tudjunk. A szülők segítsége nélkülözhetetlen, emellett néhány magánember is támogatott bennünket. Az eredményekkel meg vagyok elégedve, de úgy is álltunk hozzá az idényhez, hogy megvédjük a címünket. Végül ez sikerült is az óbecsei és a zombori csapat előtt — mondta Major Márta, a Kanizsa Úszóklub elnöke.

Egyéniben, saját korcsoportjában Almási Bence, Fábián Tamás, Sreten Nikolin, Velimir Bilčar és Mészáros Etelka az első helyen végzett, Enis Beharović, Sőregi Márta, Balázs Bettina, Habonyi Marcell és Ervin Beharović a dobogó második, Juhász Árpád, Domonkos Gábor, Balog Attila, Fejős Anna, Szabó Ádám és Gojkov Sára pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Abszolút sorrendben a férfiak mezőnyében Balzam Bence (topolyai Maraton) bizonyult a legjobbnak összesítettben, megelőzve az óbecsei Hasznosi Tóth Csongort és a Spartacus tagját, Gáspár Igort. A legjobb magyarkanizsai, Enis Beharović épphogy lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen végzett. A nők abszolút kategóriáját a szabadkai Ladányi Lili nyert, az óbecsei Jelena Ječanski és a zombori Tamara Duduković előtt, a legeredményesebb magyarkanizsai, Gojkov Sára pedig az ötödik helyen fejezte be a versenyidényt.

— A tavalyinál eredményesebb évünk volt, és tömegesebben is vettünk részt a versenyeken. Saját eredményemmel meg vagyok elégedve, főleg úgy, hogy egy versenyről hiányoztam. Eredményeink jók, nagy a taglétszámunk, így abban reménykedünk, hogy a várostól és a sportszövetségtől a jövőben nagyobb támogatást kapunk. Versenyekre huszonöten járunk, negyven-ötven kis reménységünk pedig az úszóiskolában sajátítja el az úszás alapjait Kormos Rudolf felügyeletével. A legjobbak felkerülnek hozzám, a versenyúszókhoz. Az idén négyen jöttek fel, ők már 4 km-es versenyen is rajthoz álltak — mondta Enis Beharović, aki a versenyzés mellett edzősködéssel foglalkozik, felkészíti az úszókat a megmérettetésekre.

Ervin Beharović saját kategóriájában második lett, tíz versenyen indult, négy futamot megnyert, öt viadalon másodikként, egy versenyen pedig harmadikként csapott célba. Elmondása szerint az idén keveset edzett, jövőre többet kell, és akkor az eredmények még jobbak lesznek. Balog Attila a korcsoportjában (19—24 évesek) a harmadik helyen végzett. A topolyai, 3 km-es versenyen abszolút kategóriában az első helyen ért célba, a 10 km-es országos bajnokságon bronzérmet szerzett, emellett még három ezüst– és számos bronzérmet nyert a tizenegy versenyen, melyen elindult.

— Ebben a kategóriában az idén lényegesen erősebb volt a mezőny, mivel sokan felkerültek a 19—24 évesek korcsoportjába. Úgy érzem, most jobb vagyok, mint tavaly. Egy éve nem sikerült leúsznom a topolyai 10 km-t, az idén igen, valamint a nagyobb távok közül egy 8 km-es versenyt is teljesítettem. Jövőre még több maratonra szeretnék eljutni, és még jobb eredményeket elérni — mondta Attila.

Enis álma mindig is az volt, hogy a versenyzés mellett egyszer edzőként is dolgozhasson. Igaz, nem egyszerű a kettőt összehangolni, de sok lemondással megoldható. A munka rengeteg felelősséggel jár, hiszen alaposan meg kell gondolni, melyik versenyzőt lehet elküldeni egy-egy viadalra.

— Csak akkor nevezem be a versenyzőt egy-egy megmérettetésre, ha az edzéseken megbizonyosodom róla, hogy fizikailag és pszichikailag egyaránt fel van készülve. Akivel kapcsolatban nem vagyok biztos benne, hogy leússza a távot, azt inkább pihentetem, és egy következő alkalommal állítom a csapatba. Sokat köszönhetünk a szülőknek, az elnök asszonynak. Sajnáljuk, hogy a gyógyfürdőben megtartott edzésekre jegyet kell váltanunk, nagyon sokat segítene nekünk, ha heti 3-4 alkalommal ingyen használhatnánk a medencét. Hamarosan megbeszélést kezdeményezünk a gyógyfürdő vezetőségével, és reméljük, a tárgyalások kedvező eredménnyel fejeződnek be — mondta Enis.

A tervekről érdeklődve az elnök asszony azt nyilatkozta, legfontosabb céljuk, hogy több támogatót szerezzenek.

— Nem nagy felajánlásokra számítunk, nekünk az is elég, ha több helyről kapunk kisebb összegeket. Egy sikeres magánvállalkozónak húsz liter benzin ára nem nagy pénz, nekünk viszont ez is nagyon sokat segít. Sokan szinte meg sem hallgatnak, volt, aki elküldött azzal, hogy mit gondolok én. Az úszás az egyik legegészségesebb sport, a gyerekek már reggel korán a medencében vannak, vagyis az előző éjszaka nem maradoznak ki. Hihetetlenül nagy akaraterejük van. Amikor meghallják a rajtot jelző sípszót, mindent beleadnak, ezért is szeretem őket ennyire — mondta az elnök asszony.

Az idei versenyidény befejeződött, de az úszók nem pihennek, az edzések folytatódnak. Ha egy év kihagyás után újra lesz téli úszóliga, akkor az első versenyre már januárban sor kerülhet. Ha viszont a ligát az idén sem rendezik meg, akkor az első megmérettetésre június közepéig kell várni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..