home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Zsinórban a második ezüst
Tóth Tibor
2023.08.25.
LXXVIII. évf. 34. szám
Zsinórban a második ezüst

A Potisje Pletex férfi kézilabdázói már második évben álltak közel a bajnoki címhez, ám az adai csapatnak ezúttal is meg kellett elégednie a 2. hellyel az I. Liga vajdasági csoportjában. Az 1. helyet a palánkai Lavovi szerezte meg 39 ponttal, és bejutott a Szuper B Ligába, az adai csapat 35 ponttal a dobogó második fokára állhatott, míg a 3. helyen a 26 pontos törökbecsei Jedinstvo végzett a tizenkét együttest számláló mezőnyben.

— A szereplést úgy is magyarázhatnánk, hogy jobb az 1. helyért harcolni, és a végén 2.-nak lenni, mint a kiesés elkerüléséért küzdeni vagy teljesen érdektelenül valahol a középmezőnyben végezni — kezdte az elmúlt idényre való visszapillantást Tóbiás József, a Potisje Pletex Férfi-kézilabdaklub elnöke. — A valóságban azonban ez nem így van, és egyáltalán nem vagyunk elégedettek az elért eredménnyel, a játékoskeretet ismerve az volt a meggyőződésünk, hogy a bajnokságot képesek leszünk megnyerni. Az őszi idényben a Lavovi csapatánál kikaptunk, Törökbecsén pedig döntetlent játszottunk, a többi mérkőzést megnyertük, és a palánkai csapattal azonos pontszámmal zártuk a bajnokság első részét. A tavasszal sajnos becsúszott három vereség. A tavaszi harmadik körben Futakon veszítettünk, majd otthon legyőztük ugyan a törökbecsei együttest, a következő fordulóban azonban Temerinben hagytuk a bajnoki pontokat, és a rangadón hazai pályán kaptunk ki a Lavovi együttesétől. Talán a futaki mérkőzés előtt mindannyian úgy gondoltuk, hogy a meccset csak le kell játszani, a győzelem majd magától jön, hiszen úgysem kaphatunk ki egy gyengébb csapattól. A labda kerek, nem mindig az esélyesek nyernek, és a lejtőn guruló szekér már nehezen állítható meg. A vártnál gyengébb szereplés oka talán a nyomás, melyet nem bírtak el a játékosok, de lehet, hogy az edzőváltás is közrejátszott, hiszen Dragan Mrakić vezetőedző külföldre távozott. Mire hozzászoktunk az új edző által kért játékstílushoz, már begyűjtöttünk néhány vereséget. Játékunk gyorsabbá vált, több gólt adtunk, de többet is kaptunk, ami korábban nem volt ránk jellemző.


Az elmúlt idényben 2. helyet elért felnőttcsapat

A gerinc megmarad, ám minden valószínűség szerint a csapat új edzővel kezdi meg a következő idényre való felkészülést, ahol újra megcélozza az 1. helyet. Irányító és jobb átlövő poszton erősítenének, előbbi pozícióra egy sérüléséből visszatérő játékosra számítanak, míg utóbbi esetében egy adai, az elmúlt években az OTP Bank-Pick Szegedben szerepelt kézilabdázó lehetne erősítés. A korábbi években több, a profi kézilabdával felhagyó adai játékost hívtak haza, akik itthon a csapat erősségeivé váltak. Ehhez az irányvonalhoz a jövőben is tartanák magukat, arra törekedve, hogy egyre több, külföldről hazatérő játékos öltse magára a klub mezét.

Az adai egyesületet két korosztályos csapat képviselte az utánpótlásligákban, a 14 éven aluliakat Rákos Zsuzsa, a 12 év alattiakat Benák Krisztián irányította.

— U16-os csapatot nem indítottunk, mivel nem állt olyan keret a rendelkezésünkre, amellyel versenyezhettünk volna. A fiatal játékosok a felnőttcsapattal edzettek, néhány nagyobb arányú győzelem alkalmával pályára is léptek, néhány játékost pedig Zentára, Törökkanizsára és a Nagykikinda második csapatába adtunk kölcsön, ahol játéklehetőséghez juthattak. A 14 éven aluliak a Vajdasági Szuperligában az első négy között végeztek, és eljutottak az országos bajnokságra. Csoportunkban körbeverés történt, ami ezúttal nem nekünk kedvezett, a végén a 9. helyért léphettünk pályára, és meg is szereztük. Mindezt a fiúk egy kissé csalódottan vették tudomásul, mindannyian abban bíztunk ugyanis, hogy az 5. vagy a 7. helyért játszhatunk. A korosztályánál fiatalabb kézilabdázókból álló U12-es csapatunktól elpártolt a szerencse, és riválisaink eredményei sem kedveztek nekünk a Vajdasági Szuperliga pancsovai zárótornáján. A házigazdáktól kikaptunk, a beškai Hajduk pedig óriási meglepetésre legyőzte az addig veretlen šabaci Metaloplastikát, így a 4. helyezett Hajduk csapatával azonos pontszámmal, de gyengébb egymás közti mérleggel végül az 5. helyen végeztünk. A következő idényben U16-os csapattal is részt veszünk a küzdelmekben, mely Momčilo Čurčić edző vezetésével már megkezdte a felkészülést. Ebből az együttesből várhatóan egyre többen kopogtatnak majd az első csapat ajtaján, hiszen nagyon fontos, hogy a felnőttcsapat gerincét helyi játékosok alkossák. Rajtuk kívül a 12 és a 14 éven aluli fiúkat továbbra is beneveztük a ligába, a tavasszal pedig Kiss Sándor vezetésével egy U12-es B csapatot is indítunk. Az alsó osztályos gyerekekkel az említett Kiss Sándor és Sípos Oszkár dolgozik, az iskoláskor előtti gyerekekkel pedig a Halász József Női Kézilabdaklubbal közösen foglalkozunk, velük Tóbiás Vivien és Hanák Adél dolgozik — mondta Tóbiás.


Az országos bajnokságon 9. helyezett U14-es csapat

A Magyar Kézilabda-szövetség és Ada Önkormányzata támogatásából a sportcsarnok teljes felújításon esett át, és a klub világszínvonalú körülmények között fogadhatja ellenfeleit. A speciális anyagból készült játéktér alatt fakonstrukció található, ilyen pályákon játsszák a Bajnokok Ligája-mérkőzéseket is. A speciális borítást a mérkőzések után nem kell felgöngyölíteni, így a felnőttek mérkőzései mellett edzések és a korosztályos csapatok találkozói is ezen zajlanak. A borítás bizonyos fokú ruganyosággal bír, ami a sérülések elkerülése szempontjából nagyon fontos.

A magyar U21-es kézilabda-válogatott a közelmúltban ezüstérmet nyert a görög—német közös rendezésű világbajnokságon, mely csapatban az adai egyesület két egykori játékosa, Ilics Zoran és Pergel Andrej is meghatározó szerepet töltött be.

— Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy két korábbi játékosunk helyet kapott a válogatott első felállításában. A fiúk nagyszerűen meneteltek, ám az Izland elleni elődöntőben nyújtott csodálatos teljesítményük után a döntőben megtorpantak, és vereséget szenvedtek a hazai pályán játszó nagyon erős német válogatottól. Hozzá kell tenni, hogy a magyarok a csoportmeccseket még Görögországban játszották, míg a németek végig saját országukban léphettek pályára. Ez a siker is azt bizonyítja, hogy nálunk a gyerekek génjeiben van a kézilabda, hiszen kevés olyan gyerek van, akinek a felmenői közül valaki ne kézilabdázott volna. Egykori játékosaink rendkívül jól neveltek, sohasem felejtik el, hol kezdtek kézilabdázni, szívesen látogatnak haza, és rendszeresen kísérik a csapat eredményeit. Annak ellenére, hogy Ilics Zorannak a Veszprémben voltak fantasztikus mérkőzései, fejlődése szempontjából nagyon okos döntésnek tartom, hogy a Bundesligában folytatja pályafutását. A Hamburg nagyon jó csapat, a német első osztályban iszonyatos a tempó, a csapatok szinte hetente rangadókon lépnek pályára. Bízom benne, hogy új csapatában sok szoros mérkőzésen fog játszani, ahol a győztes kiléte az utolsó 5 percben vagy az utolsó pillanatban dől el. Pergel Andrej a Veszprém játékosaként továbbra is Tatabányán marad. Remélem, hogy legalább olyan jó idény elé néz, amilyen kiváló szezont zárt néhány hónappal ezelőtt — mondta Tóbiás József klubelnök.

Az I. Liga vajdasági csoportjának küzdelmei szeptember elején rajtolnak. A klub vezetősége bízik az 1. hely megszerzésében, melynek elérésében a szurkolókra is számít, akik az elmúlt idényben is szinte minden mérkőzésen megtöltötték a sportcsarnok lelátóit.


A rajtra kész U16-os együttes  (Fotók: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..