home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
„Zsarnokság kontra szabadság”
Fehér Márta
2018.10.22.
LXXIII. évf. 42. szám
„Zsarnokság kontra szabadság”

A Magyar Mozgalom sajtótájékoztatója

A november 4-ei nemzetitanácsi-választáson a külön választói névjegyzékben szereplő vajdasági magyarok két lista között dönthetnek. Az MNT-választáson a Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom indul. Az MM listáját a múlt héten hirdette ki a Köztársasági Választási Bizottság. A listavezető Zsoldos Ferenc tartott ma sajtótájékoztatót a mozgalom székházában, több jelölt jelenlétében.

— Van egy lista, amely a meglevő rendszert jelenti, és van a miénk. Mi azt szeretnénk, ha újra becsülete lenne a magyar embereknek, újra szabadok lennének — ezekkel a mondatokkal mutatta be az MM listáját Zsoldos. Hangsúlyozta, a 35 név között számos ismert ember szerepel, akik az elmúlt években nagyon sok mindent letettek az asztalra, az uralkodó rendszerből azonban ki lettek szorítva. Azok a személyek vállalták a részvételt, akik hisznek még a változásban — mondta.

Két nevet emelt ki, akik kapcsán felmerülhet, hogy miért kerültek a listára, hiszen már nem itthon élnek. Elmondása szerint Tomek Viktor, a Hét Nap korábbi főszerkesztője azokat a személyeket képviseli, „akik már nincsenek velünk, mert a rendszer kiszorította őket, és külföldön kénytelen élni, s ilyenekből nagyon sok van”. Novák Anikó pedig, aki Szeged mellett él, de még mindig dolgozik itthon is, „a kétlakiakat és az ingázókat képviseli”.

Van választási programjuk, a négy területtel kapcsolatban vannak elképzeléseik — emelte ki Zsoldos Ferenc.

— Alapjában a 2010 és 2014 között működött Magyar Nemzeti Tanács programjait szeretnénk folytatni, melyeket nagyrészt folytatott a 2014 és 2018 közötti MNT is, és ez egy pozitív dolog, viszont nagyon szomorú, hogy nem az összes programot folytatta, hiszen lesöpörte az asztalról a civil szférával, a felnőttképzéssel kapcsolatos stratégiát, a felsőoktatásban a magyar egyetem ügyét, a hivatalos nyelvhasználat területén egyértelmű a visszaszorulás, a sajtó pedig továbbra sem szabad.

Kampányuk „szolid lesz, lesznek hagyományos elemei, viszont az emberekkel akarnak találkozni, beszélgetni, és a közösségi oldalakon az üzeneteiket eljuttatni hozzájuk”.

— Az MM egy nagyon kicsi szervezet, önkéntesekkel dolgozunk, nincs egyetlenegy főállású politikusunk sem, nincs hatalmas nagy hálózatunk, és nem fogjuk azokat a kampánytechnikákat folytatni, amelyeket a Magyar Összefogás mögött álló Vajdasági Magyar Szövetség végez. Nem megvásárolni akarjuk az embereket, hanem a bizalmukat szeretnénk elnyerni. Nem az a fontos, hogy a Magyar Mozgalomban higgyenek, hanem hogy higgyenek újra a délvidéki magyar jövőben. Ez a legnagyobb kihívásunk — nyilatkozta az MM listavezetője, majd az általa megnevezett három céltábornak fogalmazta meg az üzenetét: az itthon élő aktív szavazókat arra kérte, lelkiismeretük szerint voksoljanak, azokat pedig, akik már régóta nem élnek szavazati jogukkal, arra, hogy menjenek el szavazni, higgyenek a jövőben, ne legyenek passzívak, illetve azokat, akik elmentek, és a hosszú hétvégére hazajönnek, arra, hogy szavazatukkal segítsék a változást a Délvidéken.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..