home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zona és Mane Zentán
Tóth Lívia
2017.01.19.
LXXII. évf. 3. szám
Zona és Mane Zentán

Stevan Sremac kiemelkedő szerb prózaíró (1855-ben született Zentán, 1906-ban hunyt el Soko Banján) Zona Zamfirova című regényéből 2002-ben nagy sikerű filmet készítettek Zdravko Šotra rendezésében.

Az adaptáció másfél millió nézőt vonzott a mozikba, és ezzel minden idők legsikeresebb szerb filmje lett.

A XIX. században Niš környékén játszódó történet hősei, Zona és Mane nem lehetnek egymáséi, mert a szokások szerint a gazdag csorbadzsilány nem mehet hozzá egy iparosfiúhoz. A lány már házasságára készül, amikor Mane furfangos szöktetési akcióra szánja el magát. A humorral átszőtt cselekmény a környék kulturális hagyományaiba ágyazódik, és annak sajátos dialektusában szólal meg. A férfi-, illetve a női főszerepet Vojin Ćetković és Katarina Radivojević alakította.

Majdnem tizenöt évvel később egy szerzőpáros, Ivana és Miroslav Mitić továbbgondolta a sikeres szerelmi történetet, és megírta a regény folytatását. A második rész Zona és Mane házasságkötése után két évvel játszódik, és a közös életük eseményeit dolgozza fel 1905 és 1908 között. A Vrati se, Zone, illetve a Zona Zamfirova 2 producere az első részt is jegyző Miroslav Mitić, a rendezője Jug Radivojević. Zona Zamfirova szerepében Brankica Sebastijanovićot láthatjuk, Mane Kujundžiját Milan Vasić személyesíti meg. További szereplők: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Dragutinović, Tanja Bošković, Milan Lane Gutović, Ivan Bekjarev, Goran Jevtić, Nela Mihajlović, Branko Đurić, Dragan Vujić Vujke, Miki Krstović, Jugoslava Drašković, Milan Kalinić, Nikola Ristanovski.

Érdekességként említhető, hogy a film bizonyos jeleneteit tavaly augusztusban Zentán, a városháza oszlopcsarnokában forgatták, mely helyszín a filmben Petar Karađorđević szerb király kastélyaként jelenik meg. A felvételek elkészítésébe statisztaként bevonták a helybeli Miroslav Antić Kamaraszínház társulatának tagjait is. 

A projektumba nyolc várost kapcsoltak be — ezek közül négy, Pirot, Niš, Zenta és Belgrád Stevan Sremachoz is köthető —, a film első, premier előtti bemutatóját pedig január 18-án Zentán tartották meg, a Művelődési Ház nagytermében. Az alkotást február közepétől láthatják az érdeklődők a mozikban, forgalmazója az Art Vista vállalat. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..