home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Zombori mindennapok
KESZEG Szabolcs
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Zombori mindennapok

Pribilla Attilával, Zombor segédpolgármesterével a város jelenéről, jövőjéről beszélgettünk. Szóba került, hogy a művelődés és a turizmus területén vannak még kiaknázatlan lehetőségek, s úgy tűnik, a jövőben akár új beruházók is érkezhetnek.

— Az elmúlt tizenöt-húsz évben a város gazdasági szempontból sajnos visszafejlődött. Sokan elvándoroltak, alacsony az átlagfizetés, de hála istennek nem olyan nagy a munkanélküliség, mint máshol. Két gyár is nyílt nemrégiben. Igaz, hogy ott is alacsonyak a bérek, de az emberek legalább fenn tudják tartani magukat. Az oktatás és a kulturális élet színvonalasnak mondható, és jó hír, hogy a hatalomváltásnak köszönhetően több beruházó érkezhet a városba, ezáltal újabb munkahelyek létesülnek. Az ipari zónát felfejlesztve szép, eladósorban lévő mennyecskének kell tűnnünk a munkaerőpiacon, hogy idecsábítsuk a befektetőket. Remélem, a következő három-négy évben sikerül elérnünk ezt a célt. A városképet folyamatosan javítjuk, nem csak magunk miatt, hiszen a turizmusban nagy lehetőségek vannak. A művelődést össze lehet kapcsolni az idegenforgalommal, programokat kell szervezni az ideutazóknak. Hozzánk főleg evezősök, hajósok látogatnak, nekik kell szabadidős tevékenységet kínálnunk, és a bicikliturizmust is fejleszteni szeretnénk.

* A gazdasági válság hogyan hatott Zomborra?

— Sajnos meggyorsult a leszakadás a központtól. Zombornak nincs teherforgalmi útja, ezért mindenki Szabadka felé közlekedik. Folyamatban van a Zombor—Baja-út felújítása is. Sokan ingáznak, de nagyon sok fiatal el is megy, nehéz itthon boldogulni. Nagy gond, hogy alig tudjuk fenntartani a magyar oktatást, az elvándorlás a jövőnket veszi el. Ezen valamiképpen változtatni kellene.

* Vannak-e felhasználható pályázatok?

— A már említett Zombor—Baja-út pályázati pénzből épül, és vannak más projektumaink is, amelyekre szintén így teremtjük elő az anyagi eszközöket. Az egyik tervünk, hogy Bajával, Moháccsal, Eszékkel, Pélmonostorral és Bezdánnal közösen veszünk egy hajót, amely a Dunán közlekedne és szállítaná a turistákat. A Duna-stratégiára az Európai Unió nagy összeget fordít, élnünk kell a lehetőséggel. Egy zsilip megépítése által a hajók Bezdánból Zomborba juthatnának. A Ferenc-csatorna ki van szélesítve és mélyítve, tehát szinte minden adva van. Segédpolgármesterként a legjobbakban bízom, habár igencsak emberpróbáló feladatok elé nézünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..