home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zöldátállás
Talpai Lóránt
2022.01.28.
LXXVII. évf. 4. szám
Zöldátállás

Szerbia hosszú távú energiaügyi függetlensége a cél — Meghosszabbítják az alapélelmiszerek árának befagyasztását — Szerbiában is megjelent a flurona

Szerbia hosszú távú energiaügyi függetlensége a cél

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter, aki támogatja Szerbia hosszú távú energiaügyi függetlenségét, a zöldtermelést részesíti majd előnyben, és nem azokat a fosszilis üzemanyagokat, amelyekben az ország nem bővelkedik. A miniszter asszony a médiának nyilatkozva megismételte azon álláspontját, amely szerint szükség van a zöldátállást végrehajtó minisztérium létrehozására. Kiemelte, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény elfogadását széles körű nyilvános vita előzte meg. A jogszabály kidolgozásában pedig részt vettek azok a vállalatok is, amelyek most annak módosítását kérik. Emellett arra is rámutatott, hogy a megoldást nem a tiszta termelésre való átállás leállításában látja, hanem az energetikai rendszerre vonatkozó hatékony tervek kidolgozásában és a megfelelő beruházásokban. Mihajlović azt üzente, hogy a megújuló energiaforrások nem egyszerre terhelik meg a hálózatot, arányuk az elkövetkező években fokozatosan fog nőni. Azt is hozzátette, hogy Szerbiában is várható a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatásának a bevezetése, ezért a hagyományos termelés drágább, míg a zöldenergia-előállítás egyre olcsóbb lesz. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Meghosszabbítják az alapélelmiszerek árának befagyasztását

Az alapélelmiszerek árának korlátozása február 8-a után is folytatódhat — jelentette ki Tatjana Matić kereskedelmi, turisztikai és távközlési miniszter. A rendelet a cukor, az olaj, a liszt, a tej és a sertéshús árára vonatkozik. Matić kifejtette, hogy az intézkedéssel a kormány elsősorban az inflációra válaszol. „A rendelet elfogadásának célja az volt, hogy az energia- és a nyersanyagárak globális növekedésének időszakában a lakosság legveszélyeztetettebb rétegeivel szemben társadalmilag felelős politikát folytassanak, valamint megakadályozzák az ellenőrizetlen áremelkedést. A fogyasztói árakat napi rendszerességgel ellenőrzi az illetékes minisztérium, és a rendelet hatályba lépése óta nem volt jelentős ingadozás. A folyamatos inflációs nyomás miatt azonban, mely a Szerb Nemzeti Bank szerint egészen az idei év harmadik negyedévéig fog tartani, meg kell hosszabbítani a rendeletet” — hangoztatta Matić. (Politika)

 

Szerbiában is megjelent a flurona

Immár Szerbiában is regisztráltak fluronaesetet, vagyis egy személynél egyszerre mutatták ki az influenza és a koronavírus jelenlétét — nyilatkozta a Batut közegészségügyi intézet igazgatója, Verica Jovanović. „Nagyon nehéz megkülönböztetni a COVID és az influenza tüneteit, melyek a láz, az általános gyengeség, illetve a légúti fertőzések egyéb jelei. Jellemző, hogy a betegség gyorsan elmúlik, ami például az omikron-törzs esetében is tapasztalható” — mondta Jovanović. A flurona az influenza (angolul flu) és a korona szavak összevonásából származik. Az első ilyen kettős fertőzést egy fiatal terhes nőnél diagnosztizálták december végén Izraelben. A nő nem kapott védőoltást sem koronavírus, sem influenza ellen. Enyhe tünetei voltak, és jó általános állapotban engedték ki a kórházból. Január elején Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában is jegyeztek újabb eseteket. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..