Zöld lámpa, narancssárga lámpa
Talpai Lóránt
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Zöld lámpa, narancssárga lámpa

Horvátország készen áll az EU-csatlakozásra, Szerbia készülhet — Robbanás Texasban, Bostonban hajsza a robbantók után — Berlin polgármestere vajsavat, Obama mérget tartalmazó borítékot kapott — Új tantárgyak az iskolákban — Képek az emberiség utáni Földről

Horvátország készen áll az EU-csatlakozásra, Szerbia készülhet
Az Európai Parlament értékelése szerint Horvátország július 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz. Ezáltal Szlovénia után Horvátország lesz a második volt jugoszláv tagköztársaság, amely az EU tagjává válik. Ami a többi egykori tagköztársaságot illeti, Szerbiának, Montenegrónak és Koszovónak az integráció érdekében további belső reformokra, valamint a szomszédos országokkal való viszonyuk javítására van szüksége. Az Európai Parlament elsősorban a korrupció, a szervezett bűnözés elleni harc, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének érvényesítése, illetve az egyéb alapvető jogok biztosítása terén tart szükségesnek további reformokat.

Robbanás Texasban, Bostonban hajsza a robbantók után
Texas államban, Dallastól mintegy 130 kilométerre délre, West kisvárosában hatalmas robbanás történt egy műtrágyagyárában. Erejét jól mutatja, hogy a gyárral szomszédos több épület összedőlt és kigyulladt. Többek között összeomlott egy idősek otthona, többen a romok alatt rekedtek. A detonáció következtében 12 ember életét vesztette, több mint 200-an megsebesültek. „Olyan volt, mint egy tornádó, tárgyak szálltak mindenütt a levegőben, mintha az egész Föld megrázkódott volna” — számolt be az eseményről egy szemtanú. Mindeközben Bostonban a rendőrség tűzharcban lelőtte a maratonon elkövetett kettős robbantás egyik elkövetőjét. A másik tettest pedig, több napos hajsza után letartóztatták. A 19 éves Dzhokhar Tsarnaev és a 26 éves Tamerlan Tsarnaev, azaz a robbantók csecsen származású amerikai állampolgárok voltak.

Berlin polgármestere vajsavat, Obama mérget tartalmazó borítékot kapott
Gyanús küldemény érkezett Berlinbe és Washingtonba is. A német főváros polgármestere egy tíz centiméteres csomagot kapott, melyben egy színtelen folyadékot tartalmazó kis üveg volt. Mellette pedig egy egyszer használatos injekciós tű is lapult. A hatósági vizsgálatok kiderítették, hogy a szemet, illetve a légutakat irritáló vajsavról, más néven butánsavról van szó. Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama viszont már jóval veszélyesebb váratlan küldeményt kapott. A gyanús port tartalmazó boríték halálos mérget, ricint tartalmazott. A küldeményt postázó férfit azonosították és letartóztatták. A hírhez még hozzátartozik, hogy az amerikai elnökön kívül egy republikánus szenátor, Roger Wicker, az amerikai haditengerészet és Joachim Gauck, német szövetségi elnök is gyanús anyagot kapott az elmúlt napokban.

Új tantárgyak az iskolákban
Magyarországon a következő tanévkezdéstől új tantárgyakat fognak bevezetni az iskolákban. Az oktatásügyi minisztérium tervei alapján kötelezővé fogják tenni a hit- és az erkölcstant, illetve a mindennapos testnevelésórát. A felsorolt tantárgyakon kívül az iskolák választhatnak még az úgynevezett extra tantárgyak közül is, mint amilyen a családi életre nevelés vagy a jelenismeret. Az új tantárgyak kapcsán a jelentősebb társadalmi vitát a hit- és az erkölcstan bevezetése váltotta ki. Például a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció még a tavalyi év folyamán kérte az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, és indítványozza a kötelező iskolai hit- és erkölcstanoktatást előíró jogszabályok alkotmányellenességének megállapítását. Az Alkotmánybíróság azonban elutasította az ombudsmani indítványt, azaz nem tartotta alaptörvény-ellenesnek az új köznevelési törvényt.

Képek az emberiség utáni Földről
Vajon milyen lesz a Föld, miután eltűnt az emberiség? Ez a kérdés manapság egyformán foglalkoztatja a tudósokat és a világhírű filmeseket. Sok esetben hasonlóak a jövőképek. Hasonló képek, tájak jelennek meg tulajdonképpen mindenki képzeletében. A My Science Academy nyomán most mindenki betekintést nyerhet a Föld jövőjébe. Harminc lenyűgöző tájat és elhagyatott álomszerű helyet tekinthetünk meg internetes oldalukon. A képek elnéptelenedett váro-sokat, kiürült, romos óriásstadionokat és a tengervízben ázó épületeket jelenítenek meg.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..