Zokninyuszik

Zokninyuszik

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 4. c osztálya nemrégiben műhelymunkán vett részt.

A foglalkozást akár húsvéti ráhangolódásnak is nevezhetjük, hiszen a gyerkőcök és a szüleik keze nyomán helyes kis nyuszik láttak napvilágot. Az alábbiakban egy kisdiák és egy szülő osztja meg élményeit.


Gondos öltések


Március elején műhelymunkánk volt az osztállyal a suliban.

A foglalkozást az egyik osztálytársunk anyukája tartotta. Egy nyuszit készítettünk zokniból. Előbb mintákat kaptunk, melyeket körülrajzoltunk, majd körülvarrtuk őket a rajzolt helyeken. Megtömtük ruhaanyag-hulladékkal. Végül rávarrtuk a szemet, az orrot, a fogat és a farkat. Nagyon cukik lettek. A munka végén kaptunk sárgarépás kalácsot, melyet szintén a szülő készített erre az alkalomra, és nagyon finom volt.

Imádtam ezt a foglalkozást.

KUTI Lili


Elkél apa segítsége isA hóval hintett március első péntekén a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 4. c osztályának tanulói és szüleik műhelymunkán vettek részt, melyen a szülő-gyermek párok egy-egy nyúlfigurát készítettek. A munkát Lárá anyukája, Angéla, valamint Emília tanítónő vezette.

A foglalkozás elején a párok elrendezték az asztalukon az ollót, a varrótűt és a gyűszűt, majd kiválasztottak egy-egy pár bolyhos, tarka zoknit, melyből a játék készült. A két kifordított zoknira a gyerekek filctoll és szabásminta felhasználásával felrajzolták a varrási vonalakat.

Az ügyes kezek varrták, körbevágták, majd visszafordították a nyuszi testét és fejét formázó részeket. A zoknik hulladék szövetdarabokkal való feltöltését a gyerekek apró ujjai könnyedén elvégezték. A munka gördülékenyen folyt, köszönhetően Angéla útmutatásainak. A jó hangulatot a tancsi tovább fokozta meggyes kaláccsal, almaszeletekkel és a téli időjáráshoz illő Vivaldi-muzsikával.

A tömzsi fej és test összevarrása, a farkinca, a szem, az orr, a bajusz és a fogak felvarrása után készen állt a mi kis fehér-lila csíkos nyulunk. A megmaradt anyagból kapott egy szoknyát és egy szép masnit a nyakába. Az elkészült figurákat az osztály közepén elhelyezett padokon sorakoztattuk fel. A gyerekek büszkén pózoltak az új játékaikkal, amit a tancsi és a szülők is megörökítettek.

Ezután még egy meglepetés következett. Angélának a sablonok elkészítése, a zoknik beszerzése, a szemek és a fogak kidolgozása mellett még arra is jutott ideje, hogy kalácsot is készítsen. A vidám hangulatú műhelymunka így répás süti majszolásával ért véget.

A szülők és a gyermekeik is nagyon élvezték az együtt töltött időt.

SZAKÁLL Hornyák Tímea


Az elkészült nyuszikák


A kis csapat

 

Képalá:

1. Gondos öltések

2. Elkél apa segítsége is

3. Az elkészült nyuszikák

4. A kis csapat

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Jó Pajtás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Zokninyuszik
Jó Pajtás
Zokninyuszik
Jó Pajtás
  • 2020.06.30.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Facebook

Támogatóink