home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zero waste
Talpai Lóránt
2021.11.26.
LXXVI. évf. 47. szám
Zero waste

Avagy a hulladékmentes életmód öt aranyszabálya

Zero waste. Egy napjainkban is felkapott kifejezés, melybe úton-útfélen belebotlik az ember, de mit jelent pontosan? Kump Edina környezetkutatóval, a zero waste mozgalom magyar úttörőjével beszélgettünk.

* Mit érthetünk a teljes mértékben hulladékmentes, avagy zero waste életmódon, életstíluson?

— Főként azt, hogy az ember igyekszik teljes mértékben minimalizálni a hulladék- és szemétmennyiségét. Természetesen nem arról van szó, hogy nulla mennyiségű szemetet termeljünk, mert az szinte megvalósíthatatlan a hétköznapokban. A legfontosabb mindig az a törekevés, hogy minél kevesebb szeméttel terheljük környezetünket.


Kump Edina (Fotó: Molnár Anikó)

* Mit kell elsősorban tennie annak az egyénnek vagy családnak, de akár nagyobb közösségnek, aki/amely tudatosan szeretne hulladékmentesen élni?

— Mindezt öt lépcsőfokra tudnám lebontani, de kiemelném, hogy az emberek általában a harmadik lépcsőfokkal találkoznak először. Viszont az első és a második a legfontosabb. Sorrendben haladva a legelső a visszautasítás lépcsőfoka, avagy mindig tegyük fel magunknak azt a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e egy bizonyos dologra. Ha mindenképp szükségünk van valamire, akkor a második lépés kerül előtérbe, azaz a csökkentés. Szóval ne halmozzunk fel semmit, és felejtsük el a jó lesz az még valamire mondást. Az említett harmadik lépcsőfok pedig az, amikor már birtokunkban vannak bizonyos eszközök, melyeknél az a lényeg, hogy minél tovább használjuk őket, hosszú távon. A negyedik pont, hogy ne dobjuk ki, hanem próbáljuk megjavítani. Az élettartamuk végén — ez az ötödik pont — pedig újrahasznosítással vagy komposztálással próbáljuk meg visszahelyezni a természetes körforgásba.


Csomagolásmentes bolt

* Léteznek-e aranyszabályok, melyekkel jelentősen csökkenthető a hulladéktermelés?

— A szabályok kapcsán mindig azt szoktam tanácsolni az embereknek, hogy egy kissé lépjenek hátra, és gondolkodjanak el azon, hogy muszáj-e mindent a kukába dobniuk. Esetleg nem tudnák-e az egyes eszközöket tovább használni. Hogy példákat is említsek, mindenkinek tudom ajánlani a tisztítószerek leváltását környezetbarát megoldásokra, melyek ráadásul még olcsóbbak is. Konkrétan a szódabikarbónára, mosószódára és citromsavra gondolok. Ezekkel tökéletesen meg lehet tisztítani egy teljes lakást. Emellett zsír- és vízkőoldásra is nagyon jók, és minden sarki boltban megtalálhatóak. A palackos ásványvizek vásárlása is számos esetben felesleges, ha a csapvíz, illetve vízhálózat megfelelő, abban az esetben fogyasszunk friss ivóvizet. Ha hasonló példák szerint próbálunk élni, akkor a hétköznapokban kevesebb döntési helyzet elé kerülünk, valamint egészségtudatosabbak és takarékosabbak lehetünk. Ha valaki viszont úgy érzi, hogy ez túl sok, vagy idegesítő számára, akkor vagy túl gyorsan halad, nem elég türelmes, vagy csak egyszerűen nem jól csinálja a környezetkímélő életmódot.

* Ön vállalkozást is épített a környezetkímélő életszemléletre. Honnan jött az ötlet, és milyen üzletről van szó?

— Több mint tizenöt éve foglalkozom környezetvédelemmel, illetve a hulladékgazdálkodás kérdésével. Mindez akkor kezdődött, amikor egy kertes házból lakóépületbe költöztünk, és sok minden elérhetetlenné vált. Nem tudtam hol komposztálni, ezért rengeteg szemetet kényszerültem kukába dobni. Mivel abban az időszakban sokat jártam különféle oktatási intézményekbe előadást tartani a hulladékmentes életmódról, mindez arra sarkallt, hogy akár vállalkozás formájában is megpróbáljam ezt az életstílust népszerűsíteni. Először egy blogot indítottam, és még engem is meglepett, hogy milyen népszerű lett. Az emberek sok minden iránt érdeklődtek, kérdezgették, honnan szerzek be környezetkímélő eszközöket, és hogyan tudnának bizonyos tárgyak helyett másikat használni. Ilyen eszközök abban az időszakban szinte nem voltak elérhetőek, ezért indítottam el az online kereskedésemet, melyet hamarosan Körforrás.hu néven lehet megtalálni az interneten.

* Környezetvédelmi szempontból jó lenne, ha azok a termékek és tárgyak, amelyeket több évtizedre vagy akár egy egész életre terveztek, népszerűbbek volnának. Melyek azok az eszközök, amelyeket különösen ajánl hosszú távú használatra?

— Sok ilyet tudnék mondani. Például nagyon előnyös a biztonsági borotvára való átállás az egyszer használatos borotvákról. A különféle kulacsok is remek alternatívák a műanyag palackok használata helyett. De említhetném az egyszer használatos betéteket is, melyek helyett környezetkímélő változatok is vannak. A jó minőségű alternatív eszközöket akár öttől tíz évig is alkalmazhatjuk. Persze sokszor felvetődik, hogy drágábbak, de érdemes utánaszámolnunk, lehet, hogy a megvásárlásuk nagyobb kiadás, viszont fél vagy egy esztendő alatt megtérül az áruk.

* Végezetül mennyire érdekli manapság az embereket az alternatív megoldások alkalmazása a környezetvédelem kapcsán, az úgynevezett zero waste eszközök használata?

— Egyre inkább érdekli az embereket, de az természetesen változó, hogy ki mennyire szeretne ebben elmélyülni. Van, aki inkább divatból csatlakozik a különféle környezetvédelmi mozgalmakhoz, mások mindent még tökéletesebben, szinte patikamérlegen kimérve szeretnének megvalósítani. A legtöbben viszont azt mondják, ők mindent megtesznek, ami kényelmes, vagyis ami még belefér. Valójában ez is lenne a lényeg, hiszen nagyon fontos, hogy a hulladékmentes életmódot ne nyűgként fogjuk fel, hanem életvitelünk megkönnyítéseként. Pontosan ennek érdekében találtuk ki a 30 napos hulladékmentes kihívás nevű programunkat, melyet elsősorban azoknak ajánlok, akik nem tudják, hol is kezdjenek bele.

Mindazokat, akiket érdekel a téma, a következő linkre kattintva tájékozódhatnak: https://hulladekmentes.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..