home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Zentán nem szakadhat be a gát
(Tha)
2006.04.26.
LXI. évf. 17. szám

A zentai árvízvédelmi szektorban április 21-22-ére várták a Tisza tetőzését 940 (+/- 10 cm) centiméteren, ami jóval meghaladja az eddigi legmagasabb szintet, vagyis az 1970-ben mért 907-et.Juhász Attila polgármester elmondta, hogy a folyó zentai szakaszán felállították a 24 órás ügyeletet, az együtt...

A zentai árvízvédelmi szektorban április 21-22-ére várták a Tisza tetőzését 940 (+/- 10 cm) centiméteren, ami jóval meghaladja az eddigi legmagasabb szintet, vagyis az 1970-ben mért 907-et.
Juhász Attila polgármester elmondta, hogy a folyó zentai szakaszán felállították a 24 órás ügyeletet, az együttműködés kiváló a DTD Vízgazdálkodási Vállalat vezetői és a törzskar között. Elsősorban a civil szolgálatos katonáknak köszönhetően 20 ezer zsákot töltöttek meg homokkal, de a munkálatokból kivették részüket a mezőőrök, valamint a közigazgatás és a közvállalatok dolgozói is. Mintegy harminc személy jelezte, hogy önként is segítene a védelemben, közülük néhányan folyamatosan kinn vannak a töltésen. A megfelelő gépek, amelyeket a mezőgazdasági részvénytársaság, a cukorgyár, a Revox, a Potisje, az El-Gas és a kommunális vállalat biztosított, készenlétben állnak egy esetleges nagyobb beavatkozásra.
Időben elkezdték a Mákos és Sárgapart közötti nyúlgát kiépítését, amelynek a koronaszélessége átlag négy méter, a magassága 1,5-2 méter, majd megtörtént a magasítása is, sőt, egy részén a fóliázást is elvégezték. A szakemberek úgy vélik, hogy ezzel a gáttal és az adai szakasszal (3,8 km) megvédhető Zenta és Ada az árvíztől. A fővédvonal stabil, nem észleltek rajta olyan jeleket, amelyek sürgős beavatkozást kívánnának.
A polgármester remélte, hogy a Tisza tetőzése nem okoz nagyobb gondokat, a hosszan tartó árvíz viszont nagyobb bajt jelenthet, mert eláznak a gátak. A Tisza miatt országos szinten nem hirdettek általános válsághelyzetet, ezért a védekezést saját erőből és eszközökből kell megoldani. Szerencsére a töltéseket a hetvenes években olyan mértékben helyreállították, hogy a zentaiak most viszonylag nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..