home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zentán megkezdték a közterületek fertőtlenítését
Tóth Lívia
2020.03.23.
LXXV. évf. 12. szám
Zentán megkezdték a közterületek fertőtlenítését

Czegledi Rudolf polgármester, a rendkívüli helyzettel foglalkozó községi törzskar vezetője és Lőrinc Csongor, a községi tanács és a törzskar tagja sajtótájékoztatón számolt be a Zenta községben eddig foganatosított, valamint várható intézkedésekről.

— Az első csoportba tartozó kereskedelmi létesítmények, vagyis az élelmiszert árusító üzletek, a pékségek és a gyógyszertárak hétfőtől szombatig 7—16 óra, vasárnap 8—16 óra közötti nyitvatartási idővel működhetnek. Emellett vasárnap 4—7 óra között dolgoznak azok az üzletek, amelyekben a 65 éves és idősebb polgárok vásárolhatnak. Az első vasárnap a város területén több, Felsőhegyen egy, Tornyoson pedig két üzlet tartott nyitva ezekben a kora reggeli órákban. Jelenleg megbeszélések folynak, hogy a következő vasárnap Keviben is kinyisson egy üzlet a nyugdíjasok részére. A második csoportba tartozó üzletek minden nap 8—16 óra között tarthatnak nyitva, a vendéglátóipari létesítmények zárva vannak, viszont házhoz szállítást vállalhatnak — hangsúlyozta Czegledi Rudolf, aki egyben felkérte a boltokat, ügyeljenek a biztonsági intézkedések betartására, különösen arra, hogy a 4 négyzetméteres területen csak egy vásárló tartózkodjon.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a házi kedvenceket 20—21 óra között lehet sétáltatni, de a gazdik a kutyákkal mindössze 20 percet tartózkodhatnak az utcán, és 200 méternél messzebb nem távolodhatnak el a lakástól vagy háztól.

— A mezőgazdasági termelők a traktorokkal és más mezőgépekkel reggel nyolc órától este nyolc óráig közlekedhetnek, és ez minden korosztályra érvényes. Az eszközöket azonban kizárólag célszerűen használhatják, a határba való kijutásra és a munkálatok elvégzésére – hallottuk a polgármestertől, aki kitért a községi információs központ további működésére is.

— A lakosság tájékoztatásával és a beérkező kérelmek felvételével foglalkozó telefonos központ munkatársait 8—18 óra között hívhatják a polgárok a 024/655-452-es és 064/872-5320-as telefonszámot hívhatják. Elegendő önkéntesünk van, akik segítséget nyújtanak az idős személyeknek. A mai naptól, 10—14 óra között egy újabb telefonszám, 024/655-453-as is hívható, amelyen pszichológussal beszélhetnek azok, akik nem tudják feldolgozni a bezártságból, magányosságból adódó problémákat. Amennyiben igény mutatkozik rá, ennek a vonalnak a munkáját is bővítjük.

Czegledi Rudolf újságírói kérdésre elmondta, a piacokat továbbra is nyitva szeretnék tartani, hiszen a lakosságnak szüksége van friss zöldségfélére és gyümölcsre és félő, hogy a piacok esetleges bezárása után azokban az üzletekben nőne meg a forgalom, ahol ilyesmit árusítanak. Amíg nem kapnak erre kifejezett utasítást, addig a zentai és a községbeli piacokon 15 óráig vásárolhatnak a polgárok.

— A múlt hét folyamán, a város területén mintegy 50 olyan helyszínen szereltünk fel kézfertőtlenítő-adagolókat, ahol az emberek még a rendkívüli helyzetben is nagyobb létszámban megfordulnak, mint például a piac, a helyi közösségek irodái, az iskolák, ahova a tanárok továbbra is bejárnak. Aki bejön a városba, vegye igénybe ezeket a készülékeket, de arról se feledkezzünk meg, hogy ezzel nem helyettesíthetjük az alapos, szappannal való kézmosást. Tehát a városban használja mindenki ezeket a fertőtlenítő adagolókat, azonban hazaérve azonnal mossunk kezet — emelte ki Lőrinc Csongor, aki egyben ajánlja a magánüzletek tulajdonosainak, hogy ők is szereljenek fel kézfertőtlenítő-adagolókat.

Zentán a tömbházfelügyelők már ma, március 23-án megkapták a lépcsőház és más felületek fertőtlenítésére szolgáló szert, a háztartásoknak pedig holnap kezdik kiszállítani az 5 literes flakonokat.

— Ez nem kézfertőtlenítő, hanem a kilincsek, az asztal, a padló lemosására szolgál, de ha mindenki otthon marad, akkor kevésbé lesz rá szükség. A csapatok március 24-én indulnak, minden házba becsöngetnek, de nem mennek be, hanem otthagyják a szert a kapuban. Ha valakinek elfogy az öt liter fertőtlenítő, jelentkezhet a telefonközpont számára, és kap másikat, de az üres flakont vissza kell adnia. Elkezdődik a közterek fertőtlenítése is, először a piacokat vesszük sorra, majd következnek a parkok, a Tisza parti sétány padjai és korlátjai. Természetesen a rendkívüli helyzetben nem kellene senkinek a padokon üldögélni és beszélgetni, de ilyesmi még mindig előfordul – mondta Lőrinc Csongor.

A rendkívüli helyzettel foglalkozó zentai törzskar minden nap ülésezik, a döntésekről és intézkedésekről az érdeklődők a Zenta Község hivatalos weboldalán tájékozódhatnak (www.zenta-senta.co.rs).


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..