Zentán megkezdődött a városnapi rendezvénysorozat

Zentán megkezdődött a városnapi rendezvénysorozat

Az ünnepváró programok már a múlt hétvégén megkezdődtek, amikor a zentai Jézus Szíve-templomban megtartották a dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítást.

A rendezvénysorozat folytatásaként a hét első felében két kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők.
 
A zentai csata képekben

Az Alkotóházban a zentai csata 320. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti és irodalmi pályázat legkiválóbb alkotásaiból állítottak össze tárlatot. A kiállítást Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg. Alkalmi beszédében hangsúlyozta, a múlt ismerete segít az identitáskeresésben, erősíti a nemzethez tartozást, a kritikai gondolkodásmódot, támogathatja a társadalmi átalakulás folyamatait, éppen ezért fontos, hogy megőrizzük emlékezetünkben az olyan jeles történelmi eseményeket, mint amilyen a zentai csata volt.
 
A képzőművészeti pályázatra, melyet az óvodások, valamint az általános iskolák alsós és felsős tanulói számára hirdettek meg, összesen nyolcvannyolc, az irodalmi pályázatra pedig, mely az általános iskolák felsőseinek, a középiskolásoknak és a felnőtteknek szólt, húsz pályamű érkezett. A száznyolc alkotást Bácskossuthfalváról, Csókáról, Felsőhegyről, Hajdújárásról, Kúláról, Torontálvásárhelyről és Zentáról küldték be.
 
Az én Zentám!

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a zentai városháza előcsarnokában Az én Zentám! című fotópályázatra beérkezett mintegy nyolcvan alkotásból összeválogatott kiállítás. A fényképeket Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. 
A zsűri döntése értelmében az első helyezést Somogyi Ilona érdemelte ki, a második díjas Nagy Róbert, a harmadik pedig Törteli Judit lett.
 
Kóruszenei est és polgármesteri köszönőlevelek
 


A csütörtöki kóruszenei est kezdetén eddigi munkája elismeréséül három jubiláló intézménynek, illetve egyesületnek a képviselője vehette át a polgármesteri köszönőlevelet. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ az idén ünnepli fennállásának negyvenedik, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület a huszonötödik, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ tánccsoportja pedig a tizedik évfordulóját.


A köszönőleveleket Ceglédi Rudolf polgármester adta át, majd egy hangulatos, színvonalas kóruszenei est következett, melyen fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa és a topolyai Cantus Firmus Kamarakórus. A műsor végén a két énekkar közös produkcióval örvendeztette meg a közönséget.
 

 

Herédi Krisztián felvételei
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink