Zentán elkezdődött a Kárpát-medencei népzenekutatók találkozója

Zentán elkezdődött a Kárpát-medencei népzenekutatók találkozója

Kilenc év után ismét Zenta a házigazdája a Kárpát-medencei népzenekutatók találkozójának. A többnapos rendezvényt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezi. Magával a konferenciával ezúttal Bodor Anikó és Kiss Lajos népzenekutató munkássága előtt tisztelegnek.

Az esemény vendégei július negyedikén délután a Felsővárosi Köztemetőben Bodor Anikóra emlékeztek. Az öt évvel ezelőtt elhunyt népzenekutató sírjánál Richter Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének igazgatója és Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató mondott alkalmi beszédet, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói pedig alkalmi összeállítást adtak elő.

Ezt követően a zentai Alkotóházban bemutatták Bodor Anikó Széles a Duna (Kupuszinai népdalok) című könyvét. A kiadványról annak szerkesztői, Németh István, Silling István és Juhász Gyula beszéltek. A küllemében is szép, tekintélyes terjedelmű kötet a falu történetét felvázoló tanulmányt, sok kottát és gazdag hangzóanyag-mellékletet is tartalmaz.

A könyvbemutatón közreműködtek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, valamint Csizmadia Anna népdalénekes és a kupuszinai Krajcárka népdalkör.

A program június 5-én a népzenekutatók tanácskozásának megnyitóünnepélyével és az értekezésekkel folytatódik a zentai városháza dísztermében. Este hét órakor a zárszó után bemutatkoznak a Bodor Anikó-díjjal kitüntetett csoportok: a Fehér Akác asszonykórus (Tóthfalu), a Csalogány asszonykórus (Csóka), a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és a Vadvirág asszonykórus (Ada).

Június 6-án és 7-én a kutatók részt vesznek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán Csantavéren.


Csizmadia Anna és zenésztársai
Krajcárka népdalkör


Silling István, Juhász Gyula, Németh István


Gondi Martina, a VMMI megbízott igazgatója a Krajcárka népdalkör tagjaival

Címkék: népzenekutatás
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink