Zentai tavasz

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Zentai tavasz

Rácz Szabó László és Širková AnikóAz új hatalmi koalíció megalakulása óta a zentai városházán rendszeressé váltak a sajtótájékoztatók. A múlt héten viszont az történt, hogy ugyanazon a napon invitálták találkozóra az újságírókat az önkormányzat vezetői és az ellenzékben tevékenykedő Ma...

Rácz Szabó László és Širková Anikó

Az új hatalmi koalíció megalakulása óta a zentai városházán rendszeressé váltak a sajtótájékoztatók. A múlt héten viszont az történt, hogy ugyanazon a napon invitálták találkozóra az újságírókat az önkormányzat vezetői és az ellenzékben tevékenykedő Magyar Koalíció tanácsnokai. Ennek oka az volt, hogy megkezdődtek az előkészületek a községi képviselő-testület ülésére (az elsőre a DP és a VMSZ partnerségének a felbomlása óta), amelyet éppen lapunk megjelenésének napján, vagyis március 31-én tartanak -- megközelítőleg száz napirendi ponttal.
Rácz Szabó Lászlótól, a községi képviselő-testület elnökétől megtudtuk, a ''legütősebb” téma minden bizonnyal a külső revízió alkalmazásáról szóló határozat meghozatala lesz, de nagy érdeklődésre tarthat számot a vendéglátó-ipari, kereskedelmi és kisipari létesítmények nyitvatartási idejének a meghosszabbítására vonatkozó javaslat is. A község honlapján található anyagokból kiderül, a vendéglők a jövőben azért fogadhatják a látogatókat az eddigi két óra helyett hajnali háromig, mert az illetékesek úgy vélik, ebben a súlyos gazdasági helyzetben ezzel is segítik a vállalkozók versenyképességét a környező községekhez viszonyítva.
Az ülés legtöbb napirendi pontja a bizottságokban bekövetkező személyi változásokat tárgyalja. Rácz Szabó László hangsúlyozta, most nem ismétlődik meg az a pár évvel ezelőtti eset, amikor azokat a személyeket, akik kiszorultak a hatalomból, a különböző bizottságokból is eltávolították. A képviselő-testületi bizottságokban a választási eredmények alapján kialakult arányok nem változnak, de az igazgatóbizottságokban személycserék várhatóak. A magyarázat szerint ez természetes folyamat, hiszen a városvezetés felelős az intézmények és a közvállalatok munkájáért is, de ezt csak akkor tudja érvényesíteni, ha az igazgatóbizottságokban a hatalmat gyakorló pártok képviselői vannak többségben.
Nagy Abonyi Zoltán, a VMSZ zentai körzeti szervezetének elnöke a párt új irodájában, a régi internátus épületében fogadta a sajtó képviselőit. Elmondta, a Magyar Koalíció zentai képviselő-testületi csoportja egy új napirendi pont felvételét javasolja, konkrétan annak a kezdeményezésnek a megvitatását, hogy Zentát Észak-Bánátból csatolják vissza a természetes környezetébe, vagyis az észak-bácskai körzetbe. Ezzel nem egy pártügy, hanem a lakosság régi vágya teljesülne. Több képviselői kérdést is beadtak, amelyek közül az egyik az egyházak vagyonának a visszaszármaztatására vonatkozik. A zentai pravoszláv egyház már visszakapta az Adai út 2-es szám alatt lévő épületet, amely több pártnak és civil szervezetnek volt a székhelye, többek között a VMSZ zentai körzeti szervezetének is. Természetesen nagyon örülnek annak, hogy beindult ez a folyamat, de érdeklődnének, tesz-e valamit az önkormányzat annak érdekében, hogy a többi történelmi egyház is ilyen gyorsan visszaszerezze az őt megillető javakat. Az is érdekli a Magyar Koalíció tanácsnokait, megalapozott-e az egy évvel ezelőtt elfogadott nyitvatartási idő (hajnali két óra) megváltoztatása, mert ezt csak akkor támogathatják, ha az elmúlt időszakban kimutathatóan javult a közbiztonsági helyzet Zentán.
A közbiztonság egyébként gyakori témája az önkormányzati sajtótájékoztatóknak is. A Tisza-parti város polgárai nemrégiben azon háborodtak fel, hogy vandálok teljesen használhatatlanná tettek tíz padot a Népkertben -- egyszerűen lefűrészelték és elvitték az ülőalkalmatosságok fa részeit. A rongálók gyakran hagyják ott kézjegyüket a folyó gesztenyefás sétányán, a Révész-szobor környékén is. Rácz Szabó László szerint a polgárok egyre inkább érzik, hogy ők is felelősek a környezetükért, ha visszásságot tapasztalnak, értesítik az önkormányzatot. Így sikerült például lefülelni azokat az elkövetőket, akik a szennyvízzel teli tartálykocsi tartalmát nem a megfelelő helyen ürítették is. A községi képviselő-testület elnöke bejelentette, a közvagyon ellenségei a jövőben civilek járőrözésével számolhatnak. Biztonságpolitikai okokból ezeknek a személyeknek a kilétét nem fedik fel, mert így a tilosban járók és a randalírozók sohasem tudhatják, melyik pillanatban ki az, aki éppen figyeli őket és felvételt készít róluk. A kíváncsiskodó újságíróknak annyit még sikerült kideríteniük, hogy ezt a feladatot nem egy meghatározott szervezet tagjai végzik majd, sőt, ezért a munkáért fizetés sem jár.
Az önkormányzat egyébként éjjel-nappali őrszolgálatot vezetett be a Népkertben, a falopáson rajtakapott személyeket pedig feljelentik az illetékes szerveknél. Adalékként: a tavalyi év folyamán, a zentai önkormányzat a megrongált közvagyon pótlására mintegy 770 000 dinárt költött el.
Az eddig vázoltakon kívül mindenképpen szót kell ejteni a zentai polgárok egyik kedvenc kérdéséről is, amely így hangzik: Ön mire használná a kaszárnya épületét? A laktanya ügyéről Širková Anikó polgármester asszony és Zsíros-Jankelić Anikó köztársasági képviselő tárgyalt nemrégiben Dragan Šutanovac védelmi miniszterrel. A megbeszélésen ígéretet kaptak arra, hogy a kaszárnya azon területét, amelyet 1933-ban a város ajándékozott a katonaságnak, Zenta a lehető legrövidebb időn belül térítésmentesen visszakapja. A szóban forgó három hektár az a sarki rész, ahol a főépületek helyezkednek el. A gyakorlótér, valamint az a hátsó rész, ahol a hangárok és raktárak találhatók, marad a katonaság tulajdonában. Zenta a kaszárnyát annak a szerződésnek az alapján kéri és kapja vissza, amelyet Tari László helytörténész talált meg a zentai levéltárban. Az értékes dokumentum hetedik pontjában ez áll: ''ha a katonaságot Zentáról elhelyezik, s a város katonaság nélkül marad, akkor az ajándékba adott telket az összes és az utólag épülő objektumokkal együtt térítésmentesen és bármilyen kártérítés nélkül Zenta városának vissza kell adni”.

Címkék: Zentai tavasz
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Zentai tavasz
Színház
Zentai tavasz
Képzőművészet
  • GYURKOVICS Virág
  • 2015.08.24.
  • LXX. évfolyam 33. szám
Facebook

Támogatóink