home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Zentai hírek
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám
Zentai hírek

Mintegy 90 vajdasági magyar felső tagozatos tanuló versenyzett a közelmúltban a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Oktatási Minisztérium által szervezett magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny k...

Mintegy 90 vajdasági magyar felső tagozatos tanuló versenyzett a közelmúltban a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és az Oktatási Minisztérium által szervezett magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny köztársasági döntőjén. Hat zentai diák a községi és a körzeti fordulón továbbjutva vívta ki magának a döntőben való részvétel jogát, és három tanuló kiváló eredményt ért el a köztársasági megmérettetésen. A 6. osztályosok korcsoportjában második lett Krezsó Krisztián, Horváth Kátai Krisztina pedig harmadik helyezést ért el. A 7. osztályosok között szintén harmadik helyezett lett Nagy Abonyi Lúcia. Mindhárman a zentai Emlékiskola tanulói, felkészítő tanáruk Kormányos Katona Gyöngyi.
A fényképen a köztársasági döntőn részt vevő diákok láthatók (balról jobbra): Juhász Vivien (7. osztály, Thurzó Lajos Általános Iskola, felkészítő tanár: Pék Domonkos Ibolya), Horváth Kátai Krisztina (6. osztály, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi), Nagy Abonyi Lúcia és Mészáros Réka (7. osztály, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi), Horváth Edina (5. osztály, Emlékiskola, felkészítő tanár: Máriás Irén), Krezsó Krisztián (6. osztály, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi).
A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny XV. Kárpát-medencei döntőjét május 26-án tartották meg Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Magyar Nyelvtudományi Társaság és az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet szervezésében. Vajdaságot 7 általános iskolás tanuló képviselte a megméretésen, a zsűri tagjai neves magyarországi egyetemi tanárok és nyelvészek voltak.
A vajdasági kisdiákok közül Krezsó Krisztián, a zentai Emlékiskola 6. osztályos tanulója különdíjas lett (felkészítő tanára: Kormányos Katona Gyöngyi).
2007 óta Simonyi Zsigmond-serleggel jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyekből a legtöbb gyermek jutott el a döntőre. Az idén először tüntettek ki kiemelkedően eredményes pedagógiai munkájáért két vajdasági oktatási intézményt: a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegységét és a szabadkai Október 10. Általános Iskolát. A tanintézmények és magyartanáraik magas színvonalú oktatási-nevelői munkájukkal hozzájárultak az anyanyelvi kultúra ápolásához, az anyanyelv szeretetének erősítéséhez. Kormányos Katona Gyöngyi tanárnő Arany Oklevélben részesült többéves eredményes pedagógiai munkájáért. Minden diák és felkészítő tanár értékes könyvcsomagot és oklevelet kapott.
A helyesírási verseny délvidéki tartományi versenyét az újvidéki Módszertani Központ és Tapiska Szilvia szervezte.
A Vajdaságot Krezsó Krisztián (Zenta, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi), Katona Réka (Zenta, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi), Varnyú Adél (Óbecse, felkészítő tanár: Fodor Anikó), Apró János (Szabadka, felkészítő tanár: Körmöndi Aranka), Fehér Flóra (Szabadka, felkészítő tanár: Körmöndi Aranka), Kovács Júlia (Szabadka, felkészítő tanár: Jenei Tamara), Nagy Kinga (Zentagunaras, felkészítő tanár: Üveges Gizella) képviselte.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..