home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zentai és bácsfeketehegyi diadal a Vajdasági Futamon
Tóth Tibor
2020.09.09.
LXXV. évf. 37. szám
Zentai és bácsfeketehegyi diadal a Vajdasági Futamon

A zentai Gulyás Szabolcs győzelmével ért véget a Vajdasági Futam elnevezésű rendezvény, mely a korábbi hét alkalommal a Vajdasági Vágta nevet viselte. A huszonhét éves lovas az utolsó pillanatokban a Déva Szándék nevű lovával lehajrázta a kishegyesi Cékus Árpádot, és ezzel magasba emelhette a győztesnek járó trófeát.

A versenynek nemcsak a neve, hanem a helyszíne is új, ezúttal a szabadkai lóversenypályán indult el tizenhárom felnőtt lovas és hét kishuszár, hogy kiderüljön, ki juthat el Budapestre az október 10-én és 11-én megrendezendő Nemzeti Vágtára. A versenyzőket és a televízió előtt ülőket Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy az ismert helyzet miatt Vajdaság-szerte több fontos esemény is elmaradt, ők azonban kitartottak a futam megrendezése mellett, hiszen azt szeretnék, hogy egy nemes verseny győztesei képviselhessék Vajdaságot a budapesti megméretésen.

— Tettük ezt azért, mert nagyon sok lelkes lovas ember van Vajdaságban. Kezdeti célunkat elértük, hiszen a lovassportok egyre népszerűbbek, egyre több család dönt a lótartás mellett. Nagyon fontos, hogy Vajdaságban ez a hagyomány megmaradjon, mert a hagyományt nem ápolni, hanem éltetni kell — mondta Bunford, majd megköszönte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökének, a verseny fővédnökének a támogatást, a VMSZ-nek pedig a társszervezést.


Itt még együtt a döntő mezőnye

A felnőtteknél négy előfutamot tartottak, ahonnan a futamgyőztesek kerültek a döntőbe, a kishuszárok kategóriájában pedig mindkét előfutam első két helyezettje készülhetett a késő délutáni fináléra. Elsőként a kishuszárok döntőjét tartották meg, melyet a tizenhat éves, a vágtán negyedik alkalommal induló, bácsfeketehegyi Koncz Dorottya (lova neve Bohóc) nyert meg, megelőzve az adorjáni Fehér Istvánt (Laura) és a temerini Hoffmann Evelint (Manó). A szabályok értelmében Koncz Dorottya kvalifikálta magát a Nemzeti Vágta budapesti döntőjére. A felnőttek mezőnyében a táv nagy részén Cékus Árpád és Bessie nevű lova haladt az első helyen, ám 100 méterrel a cél előtt Gulyás Szabolcs utolérte, és el is hagyta a kishegyesi lovast. A harmadik helyen a szabadkai Báló Attila (Montana), a negyediken pedig az oromhegyesi Dudás József (Cézár) ért célba. Mind a négyen a Nemzeti Vágta tavalyi bajnokával, a temerini Nagy Arnolddal kiegészülve képviselhetik Vajdaságot a budapesti döntőn.


A Vajdasági Futam dobogósai a szervezőkkel

— Az idén új lóval indultam a versenyen, és elég keveset készültünk együtt. A budapesti döntőig még sok munka vár ránk. Nagyon erős ellenfelekkel kell megmérkőznünk, de igyekszünk jól felkészülni, és mindent megteszünk a minél jobb helyezésért — nyilatkozta Gulyás Szabolcs.

A díjátadó ünnepség előtt Miodrag Zagorac, a Bácska Lovasklub elnöke a sikeres együttműködés jeléül emlékplakettet adott át Pásztor Istvánnak, a verseny fővédnökének.

— Új hagyományt kezdtünk ma építeni, az esemény megtalálta valódi helyét. Nemcsak azért, mert itt minden feltétel megvan a futam megszervezésére, hanem mert itt szívesen látnak, barátilag fogadnak bennünket. A szabadkai lóversenypályán minden feltétel megvan ahhoz, hogy hosszú távon itt tudjunk versenyeket szervezni — mondta Pásztor István.

A Nemzeti Vágtát október 10-én és 11-én Budapesten, a Hősök terén tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..