home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Zenta legjobbjai
Tóth Tibor
2020.01.18.
LXXV. évf. 2. szám
Zenta legjobbjai

A Zentai Sportszövetség és Zenta Önkormányzata szervezésében megválasztották 2019 legjobb községbeli sportolóit, csapatait, klubjait és sportmunkásait. Az elmúlt évekhez képest túl nagy változás nem történt, hiszen továbbra is a birkózók és a kajakozók vehették át a legtöbb elismerést, a nem olimpiai sportágak között pedig a kick-box versenyzők taroltak.

A jelenlevőket Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke köszöntötte. Elmondta, nagyon büszke, hogy ebben a városban született, ahol mindig ennyi kiváló sportoló élt.

— Bekapcsolom reggelente a televíziót, és akár a szerb, akár a magyar közszolgálati adót nézem, zentai sportsikerekről hallhatok. 2020 olimpiai év. Szabó Szebasztián személyében egy zentai versenyző már kvalifikálta magát az ötkarikásra. Bízom benne, hogy Nemes Máté legyőzi az olimpiai bajnok Davor Štefaneket, és ő is ott lesz Tokióban, ahogy Nemes Viktor is sikeresen teljesíti a márciusi olimpiai selejtezőt. Megdicsérném a városatyákat, hiszen 2020-ban több pénzt oszthatunk szét a sportklubok között, mint az előző évben. Jövőre megkezdődik a vízilabda-akadémia és a medencék építése, ami hatalmas előrelépés a zentai sportéletben — mondta Bicók.

Az ünnepi köszöntő után megkezdődött a díjak, elismerések átadása. Az olimpiai sportágak kategóriájában, a fiatalabb pionír lányok korcsoportjában Kelemen Panna kajakozó bizonyult a legjobbnak, aki a minikajakligában a 3. helyen végzett.

— Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy elismerést fogok kapni. Két és fél éve kajakozom, és 2019 volt az eddigi legjobb évem. Amellett, hogy a minikajakligában bronzérmes lettem, az országoson az 5. helyen végeztem. Szeretem ezt a sportágat, hiszen kint vagyunk a természetben, és nem kell másra figyelnem, csak arra, amit csinálok. Átkerültem egy másik korosztályba, melyben súlyokkal is foglalkozunk, ami egy kicsit megterhelő, nehezebb. Jó lenne megnyerni az országos bajnokságot, a távlati tervek közé pedig az olimpia tartozik — mondta Panna.

A fiúk mezőnyében Pék Zalán birkózó (bronzérem a Balkán-bajnokságon) kapta ebben a korosztályban az elismerést.

A pionír lányok mezőnyében Világos Adriana gerelyhajító (Balkán-bajnok) és Vámos Antal birkózó (ezüstérem a Balkán-bajnokságon) diadalmaskodott, míg a serdülők közül Gyalús Luca (birkózás, országos bajnok) és Vuković Mario (birkózás, Balkán-bajnok) került ki győztesen.


A legjobb csapatnak a Zenta Budoklub bizonyult (a szerző felvételei)

A junior lányok legjobbja Nagy Mélykúti Elizabetta (kajak, országos bajnok) lett, a fiúk között pedig Katona Ádám (birkózás, országos bajnok) diadalmaskodott.

— Sportpályafutásomat kézilabdával kezdtem, de térdsérülést szenvedtem, és egy ismerősömnek köszönhetően kajakra váltottam. Ott ragadtam, mert kiváló a közeg, és nagyon szeretek a Tiszán evezni. Nagyjából elégedett vagyok 2019-cel, de van még min javítanom. Négyesben értünk el országos eredményeket, de saját korcsoportomhoz is próbálok felzárkózni, jövőre pedig szeretnék bekerülni a válogatottba. Legnagyobb álmom az olimpia — mondta Elizabetta.

A fiatalabb felnőtteknél a kajakozók vitték el a pálmát, hiszen a lányoknál Barta Éva (ezüstérem az országoson), a fiúknál pedig Subotić Marko (9. hely a maratoni Európa-bajnokságon) végzett az 1. helyen.

— Összességében elégedett lehetek ezzel az évvel. Sikerült kitolni a határaimat, de versenyeken nem tudott kijönni az, ami edzéseken igen. Rendkívül motivált vagyok, 2020-ban sokkal többet edzek, hogy még jobb legyek. A legfontosabb verseny a válogató lesz, ahol eldől, ki indulhat az Európa-bajnokságon — mondta Éva.

Subotić Marko is örömmel vette át a díjat, hiszen ez az elismerés egyfajta pecsét a kiváló évre.

— A maratoni Eb mellett, ahol 9. lettem, az országos bajnokságon 1000 méteren bronzérmet nyertem a felnőttek között. Az idén a maratoni Eb-t Budapesten rendezik meg, oda szeretnék kijutni, és javítani a tavalyi 9. helyen. Az első fontos verseny a válogató lesz, ahol a 23 éven aluliak korosztálya mellett lehet, hogy a felnőttmezőnyben is szerencsét próbálok. Jelenleg az alapozás folyik, ami nem könnyű, de szeretem ezt az időszakot — mondta Marko.


A díjazottak

A felnőtt nők mezőnyében szintén egy kajakozó, Fenyvesi Abigél vitte el a pálmát.

— Nagyon megörültem a díjnak, nem számítottam rá. A legnagyobb sikert az országos bajnokságon értem el, ahol a lányokkal négyesben mindhárom távon elsőként haladtunk át a célvonalon. Egyetemre járok, és nekem ez fontosabb, mint a kajakozás, de természetesen igyekszem a legtöbbet kihozni magamból — értékelt Abigél.

A férfiak mezőnyéből Almási Bence birkózó került ki győztesen, aki az országos bajnokság megnyerésén kívül részt vett a budapesti U23-as világbajnokságon is.

— Döcögősen indult az év, mivel ritkábban jutottam el edzésre, és néhány vereség becsúszott azoktól a szerbiai versenyzőktől, akiket korábban legyőztem. Az idő múlásával egyre több időt tudtam edzésre szakítani, és visszavágtam riválisaimnak a vereségekért. Májusban pályafutásom során először nyertem meg a felnőtt-országosbajnokságot, majd a 23 éven aluliak vb-jén léptem szőnyegre, nem a saját, hanem a nehezebb súlycsoportban versenyezve. Egy olimpiai kvótát nyert iránival kezdtem, és sikerült végigbirkóznom a kétszer három percet. Végül a 13. helyen végeztem, noha a vb-n a tapasztalatszerzés volt a cél. Nemrég értünk haza a háromhetes bulgáriai, magaslati edzőtáborból, melyen a legjobb szerbiai birkózók vettek részt. 2020-ban szeretnék újra bekerülni az U23-as válogatottba, csak még nem döntöttük el, hogy maradok-e a 87 kilóban, vagy feljebb megyek egy súlycsoporttal — mondta Bence.


A különdíjas Linea Szertornaklub néhány tagja

A nem olimpiai sportágakban taroltak a kick-box versenyzők. A pionírok között Sarnyai Dominik (bronz az országos bajnokságon), a serdülők között Blaskó Zsanett (országos bajnok) és Sarnyai Dániel (országos bajnok, bronzérem a világkupán), a felnőttek között pedig Kéri Valentina (1. hely az Európa-kupán) a győztes.

— Vártam, és örülök az elismerésnek. A világkupa bronzérme és az országos bajnoki cím mellett vajdasági szinten is szereztem több érmet. A világkupán a súlycsoportomban tízen indultunk, négy meccset nyertem, az ötödiken azonban egy izraeli versenyző legyőzött, és így végeztem a 3. helyen. Szeretném, ha 2020-ban is ugyanilyen jó eredményeket érnék el — értékelt Dániel.

A legjobb csapatnak a Zenta Budoklubot választották a kick-boxban elért eredményeiért, a kis csapatok között az országos bajnok női felnőtt-kajaknégyes került ki győztesen. A legjobb edző Balo Petar (birkózás), a csapatsportágak legjobbjának pedig a Zenta Labdarúgóklub ifjúsági csapata bizonyult, mely megnyerte a községközi ligát. Különdíjban Zsemberi János, a TSC Labdarúgóklub, Györe László, Szabó Szebasztián, Nemes Viktor, Nemes Máté, dr. Surján Gusztáv (1. hely 3000 méteren a Munkásolimpián), Bálint Attila (1. hely 5000 méteren a Munkásolimpián), Burány Mária Terézia (1. hely teniszben a Munkásolimpián), a Linea Szertornaklub, a Zenta Röplabdaklub és a fennállásának 70. évét ünneplő Zentai Atlétikai Bírók Egyesülete részesült.

— A zsűri dolga könnyebb volt, mint az előző években, mivel a sportklubok részéről elég kevés jelölés érkezett. Néhány kategóriában, főleg a serdülőknél három-négyen is kiváló eredményt értek el, így ott nehezebb volt dönteni. Különösebb meglepetés nem történt, az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a birkózás, a kajak, az atlétika és a kick-box dominált — összegzett Szegedinszki Igor, a sportszövetség titkára.

Rendkívül tartalmas sportév elé nézünk, így a zentai sportolók és egyesületek előtt is több kihívás tornyosul 2020-ban.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..