home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zenta község legjobbjai
Tóth Tibor
2022.02.17.
LXXVII. évf. 7. szám
Zenta község legjobbjai

A Zentai Sportszövetség és Zenta Önkormányzata szervezésében megválasztották 2021 legjobb községbeli sportolóit, csapatait, egyesületeit és sportmunkásait. A legtöbb díjazott a kajakozók és a birkózók közül került ki, míg a nem olimpiai sportágak között a kick-box versenyzők taroltak.

A színházteremben megtartott eseményen — melyet megtisztelt jelenlétével Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke is — a jelenlevőket először Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke köszöntötte.

— Büszke vagyok arra, hogy a Zentai Sportszövetség elnöke lehetek. Próbálunk tenni azért, hogy a zentai sportolók minél jobb körülmények és feltételek között készüljenek versenyeikre. Az idén is volt két világbajnokunk, egyik olimpiai, a másik nem olimpiai sportágban, volt olimpikonunk, aki néhány hónappal korábban Európa-bajnoki címet szerzett. Köszönöm a városvezetőség hozzájárulását sportoló gyerekeink elképzelésének megvalósításához. Amikor a gyerekek elkezdenek sportolni, arról álmodnak, hogy Európa-, világ- vagy olimpiai bajnokok lesznek. Bízom benne, hogy a jövőben még nagyobb támogatást kapunk, és sportolóinknak még jobb feltételeket tudunk nyújtani. Nagyon büszke vagyok arra, hogy évről évre egyre több gyerek sportol, vagyis valamit jól csinálunk — mondta Bicók Róbert.


Kormányos László

Kormányos László, a Tartományi és Ifjúsági Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára kiemelte, hogy Zenta Önkormányzata évtizedek óta támogatja a község sportolóit, hozzájárul fejlődésükhöz.

— Függetlenül attól, hogy a lakosság száma évről évre csökken, a sportolók száma növekszik. Mi, bánátiak régóta felnézünk azokra a nagy sikerekre, amelyeket a zentai tehetséges sportolók évről évre elérnek, gondolok a birkózásra, a teniszre, a vízi sportokra, az asztaliteniszre. Saját, valamint a Tartományi és Ifjúsági Sporttitkárság nevében ígérem, hogy a Zenta területén tevékenykedő, elsősorban a kiváló, tehetséges sportolókat megpróbáljuk támogatni, és igyekszünk azokat a sportlétesítményeket is fejleszteni, amelyeket a város, a sportszövetséggel és az egyesületekkel közösen, javasol a tartomány irányába — mondta a többi közt Kormányos László.

Az ünnepi köszöntők után megkezdődött a díjak, elismerések átadása. Az olimpiai sportágak kategóriájában, a fiatalabb pionír lányok korcsoportjában Mikes Emese kajakozó bizonyult a legjobbnak, aki a tartományi bajnokságon minikajak párosban 500 méteren bronzérmet nyert. A fiúk mezőnyében Mihajlo Mitrović birkózó (1. hely az országos bajnokságon a 15 éven aluliak között) kapta az elismerést.

A pionírok mezőnyében Vuković Nataša birkózó (2. hely a Balkán-bajnokságon a 15 éven aluliak között) és Pék Zalán szintén birkózó (1. hely az országos bajnokságon a 15 éven aluliak között) diadalmaskodott, míg a serdülők közül Világos Adriana (világbajnoki cím gerelyhajításban a 20 éven aluliak között) és Berkec Dejan (birkózás, 2. hely az U18-as Balkán-bajnokságon) került ki győztesen.

— Január 10-éig Splitben edzőtáboroztunk, főleg a dobásokra helyeztük a hangsúlyt. Az edzőtábor után tegnap voltunk kint először dobni, és a várthoz képest jól ment. Első versenyem március közepén Portugáliában lesz, a fő versenyem pedig augusztus elején a korosztályos világbajnokság. Szeretnénk részt venni Münchenben a felnőtt-Európa-bajnokságon is, de ez csak próbaverseny lesz számomra, hogy tapasztalatot szerezzek, milyen versenyezni egy felnőtt-Eb-n — mondta Adriana.


A díjazottak

A junior lányok legjobbja Velez Petra (birkózás, mediterrán bajnok a 20 éven aluliak között) lett, míg a fiúk között Vuković Mario (birkózás, felnőtt országos bajnok) nyert.

A fiatalabb felnőtteknél Fenyvesi Janka (kajak, bronzérem az országos felnőttbajnokságon K-1 500 méteren) és Pintér Áron (birkózás, országos bajnok a 23 éven aluliak között) vitte el a pálmát.

A felnőtt nők mezőnyéből a kajakozó Barta Éva (2. hely az országos felnőttbajnokságon K-1 5000 méteren) került ki győztesen, míg a fiúknál holtversenyben két birkózó, Almási Bence és Katona Ádám (mindketten országos bajnokok a 23 éven aluliak között) végzett az 1. helyen.

A nem olimpiai sportágakban a különféle küzdősportok képviselői taroltak. A pionírok között Reperger Maja (savate, országos bajnok a 18 éven aluliak mezőnyében), a serdülőknél Lénárd Zoé (savate, világkupagyőztes a 18 éven aluliak között), a junioroknál Blaskó Zsanett (kick-box, 2. hely a világkupán a 20 éven aluliak mezőnyében) és Sarnyai Dániel (kick-box, 3. hely az U20-as világkupán), míg a felnőtteknél Kéri Valentina (felnőtt világbajnok kick-boxban) és Zemankó Edvárd (kick-box, aranyérem az Európa Kupán) a győztes.

A legjobb egyesületnek a Tiszavirág Kajakklubot választották.

— Nagyon jó kis csapatunk van, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig olyan eredményeket tudunk elérni, amelyekkel kiérdemeljük a maihoz hasonló címeket. Huszonkét fős minikajakos csoportunk harmadik éve Vartus Árpáddal készül a versenyekre, az én keskeny hajós nagycsoportom huszonhat fős, plusz hozzánk tartoznak a Magyarországon és Vajdaságban tanuló egyetemistáink, ők hatan vannak. Subotić Marko és Gere Katalin a válogatottal vasárnap hathetes, törökországi edzőtáborba utaznak, én pedig a fiatalabb korcsoporttal február 20-ától három hetet Trebinjében töltök. Heten kerültek be a serdülő- és a juniorválogatott bő keretébe — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub vezetőedzője.

A kis csapatok közül az országos bajnokságon kajak párosban 1000 méteren ezüstérmes Subotić Igor — Ladócki Ádám-kettős kapott elismerést, a legjobb edzőnek Világos Györgyi (Világos Adriana edzője) bizonyult, a legjobb csapatnak pedig a Szabadkai Körzeti Ligában bajnok Zenta felnőtt-labdarúgócsapatát választották. Köszönőlevelet Kocsis István (tekéző, a Tisza menti régió legsikeresebb versenyzője, aki a munkássportban ért el kimagasló eredményeket), Aleksandar Zelić (a Vajdasági Munkásolimpián úszásban elért eredményeiért), Boros Norbert (úszás, a Vajdasági Munkásolimpián elért eredményeiért), Gavranović Róbert (sportlövő, a Vajdasági Munkásolimpián elért eredményeiért), Szabó Szebasztián (háromszoros rövidpályás Európa-bajnok úszó, olimpiai résztvevő), Nemes Máté (Európa-bajnok birkózó, olimpiai résztvevő) és a Linea Szertornaklub képviselője vehetett át, míg polgármesteri köszönőlevélben Táborosi László sporttörténész részesült.

— A sportszövetség igazgatóbizottságának az idén is nehéz dolga volt, mivel 2021-ben is sok kiváló eredmény született. Az országos bajnoki címek és nemzetközi eredmények közül ki kell emelnem Világos Adrianát, aki junior-világbajnoki címet szerzett, és Kéri Valentinát, aki második alkalommal nyert felnőtt-világbajnokságot kick-boxban. Ebben a két kategóriában egyértelmű volt, ki lesz az első, a többiben viszont nehezebb volt a döntés — mondta Szegedinszki Igor, a Zentai Sportszövetség titkára.

A 2022. (sport)év is tartalmasnak ígérkezik, mely során minden bizonnyal számtalan zentai sportsiker születik.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..