Zenta község legjobbjai
Tóth Tibor
2019.01.22.
LXXIV. évf. 3. szám
Zenta község legjobbjai

A Zentai Sportszövetség és Zenta Önkormányzata szervezésében megválasztották 2018 legjobb községbeli sportolóit, csapatait, klubjait és sportmunkásait.

A színházteremben megtartott ünnepség elején egyperces néma főhajtással emlékeztek Bognár András testnevelő tanárra, labdarúgóedzőre és Györe Csabára, a Zentai Teniszklub elnökére, akik tavaly távoztak az élők sorából.

A jelenlevőket Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke köszöntötte. Elmondta, nagyon büszke, hogy ebbe a városba született, ahol mindig is ennyi kiváló sportoló élt.

— Nagyon sok barátom van világszerte. Senkinek sem világos, hogy egy ilyen kisvárosból, egy kis létszámú közösségből hogyan nevelünk ki ennyi kitűnő sportolót. Minden évben világ- vagy Európa-bajnoki érmet nyerünk, ezzel is gyarapítva a város sportéletét. Erre nagyon büszkék lehetünk. Évente újabb sportágak képviselői tűnnek fel a díjátadón. Itt vannak például a labdarúgók, akik eredményeikkel rászolgáltak arra, hogy hosszú idő után újra díjazottak legyenek — mondta Bicók.

Az ünnepi köszöntő után megkezdődött a díjak, elismerések átadása. Az olimpiai sportágak kategóriájában a fiatalabb serdülő lányok korcsoportjában Bácsi Virág atléta bizonyult a legjobbnak, aki az országos bajnokságon vortexdobásban végzett az első helyen. A fiúk mezőnyéből az országos bajnok birkózó, Berkec Deján került ki győztesen. A serdülő lányok között Világos Adriana atléta a győztes, aki két korosztályban is országos bajnok gerelyhajításban, ráadásul a korosztályos világcsúcsot is ő tartja.

— Nagyon örülök, hogy ezúttal is kiérdemeltem ezt az elismerést. Sikeres évet hagytam magam mögött, hiszen az országos bajnokságot két korosztályban is megnyertem, 500 grammos gerellyel 59,69 métert, 400 grammossal pedig 64 méter 42 centimétert értem el, az utóbbi korosztályos világcsúcs. Elégedett vagyok az eredményekkel, előzetesen is ezeket a célokat tűztem ki magam elé. Tovább szeretnék fejlődni, még nagyobbat dobni, és minél több nemzetközi versenyre eljutni — mondta Adriana.

A serdülő fiúk korcsoportját szintén országos bajnok gerelyhajító, Nebojša Ivić nyerte. A kadetlányok versengéséből Nagy Mélykúti Elizabett (kajak, országos bajnok) került ki győztesen, a fiúknál pedig a felsőhegyi Mario Vuković (birkózó, országos bajnok) a legjobb. Az ifjúsági korosztályú lányok között Barta Éva, a Tiszavirág Kajakklub többszörös országos bajnok versenyzője 2018 legjobbja, míg a fiúk között az országos bajnok birkózó, Katona Ádám.

— Számomra nagyon fontos, hogy a saját városomban ilyen rangos elismerést vehettem át. Számítottam a díjra, hiszen egész évben keményen dolgozunk, és nagyon hálás vagyok érte. 2018-ban a nemzetközi versenyekre helyeztem a nagyobb hangsúlyt. Kijutottam az Európa-bajnokságra. Négyesben nem sikerült a döntőbe kerülnöm, viszont kajak egyes 1000 méteren igen, és a 7. helyen értem célba. Ezzel az eredménnyel kvalifikáltam magam a világbajnokságra, ahol egyes 1000 méteren megnyertem a B döntőt, ami összesítésben a 10. helyhez volt elegendő. Eddig minden évben fejlődtem, és remélem, hogy ezután is így lesz. 2019-ben szeretnék bekerülni a felnőttválogatottba. Már ahhoz a korosztályhoz tartozom, de jövőre még a fiatalok edzőtáborába kapok meghívást, viszont szeretnék minél hamarabb felkerülni a nagyok közé — mondta Éva.


A fiatalabb serdülők és a serdülők legjobbjai

A fiatalabb felnőtt nők mezőnyét az országos bajnokságon ezüst- és bronzérmes kajakozó, Fenyvesi Abigél nyerte meg.

— 2018-ban csak hazai vizeken rendezett versenyeken indultam. Az országos bajnokságon párosban és négyesben 2., illetve 3. helyen végeztem. Az évem nem sikerült túl jól, mert beiratkoztam az egyetemre, és ez került előtérbe. Lassacskán azonban kezdek belejönni, azaz megtalálni az egyensúlyt a tanulás és a kajakozás között. Nagyon örültem a ma átvett díjnak, igazából nem számítottam rá. Jó érzéssel tölt el, hogy a városunk elismer bennünket. 2019-ben a cél újra az országos bajnoki cím elérése, mely 2017-ben és 2016-ban is sikerült, 2018-ban viszont nem. Szeretnék minél jobb lenni, javítani a saját egyéni legjobbamon, és bekerülni a válogatottba — mondta Abigél.

A fiatalabb felnőtt férfiak versengéséből szintén egy kajakozó, Marko Subotić került ki győztesen.

— Egész jó évet zártam 2018-ban. A szegedi világkupán, melyen élversenyzőkkel indulhattam, a felnőttek között 1000 méteren a C döntőig jutottam. Ez a verseny hatalmas élmény volt, és rengeteg tapasztalatot gyűjthettem. Az olaszországi Európa-bajnokságon a B döntőben szerepeltem, összesítésben pedig a 14. helyen végeztem. Eddigi pályafutásom legjobb éve volt 2018, 2019-ben pedig még jobb eredményeket szeretnék, minél több nemzetközi versenyen indulnék, és tovább akarok fejlődni — mondta Marko.


Táborosi László életműdíjat vehetett át Czegledi Rudolftól, Zenta község polgármesterétől

A felnőtt nők kategóriáját az országos bajnokságon ezüstérmes többpróbázó, Sóti Csilla nyerte meg, a fiúknál pedig az országos bajnok úszó, Szabó Szebasztián lett a legjobb.

— Nagyon jó érzéssel tölt el a ma átvett elismerés. Az első versenyem márciusban volt, a fedett pályás országos bajnokságon ezüstérmet nyertem, majd júniusban bokaszalag-sérülést szenvedtem, és számomra sajnos már akkor befejeződött az idény. Bízom benne, hogy 2019-et sérülésmentesen végig tudom versenyezni, és a korábbi eredményeket, az országos bajnokságon szerzett érmeket, meg tudom ismételni — mondta Csilla.

A nem olimpiai sportágak képviselői között a legjobb serdülőnek Kincses Kristóf (sakk, 1. hely az országos iskolai bajnokságon) és Blaskó Zsanett (kick-box, ezüstérem az országos bajnokságon) bizonyult. A kadétok mezőnyében Sarnyai Dániel (kick-box, bronzérem az országos bajnokságon) vitte el a pálmát, a fiatalabb felnőttek legjobbja pedig a világkupa-bronzérmes Kéri Valentina személyében szintén a kick-box soraiból került ki.

— Nagyon örülök, hogy a város minden évben megtiszteli a sportolókat, és valamilyen formában próbálja támogatni az egész évi munkánkat. Az országos bajnokságok után következett az Európa-bajnokság, mely nem az elképzeléseink szerint alakult, mivel bírói okok miatt lecsúsztunk az aranyéremről. 2019-ben ebben a sportágban világbajnokságot rendeznek, melyre nagy erőkkel készülünk, mivel a kick-box hamarosan belép az olimpiai sportágak családjába. Egy vb-arany akár olimpiai részvételt is hozhat. Tokióban még nincs műsoron a sportág, viszont 2024-ben már minden bizonnyal szerepelni fog. A hosszú távú célom az olimpiai szereplés — mondta Valentina.

A felnőttek között Bajić Halasi Éva (kick-box, országos bajnok) és Kaszás Dávid (savate, 2. hely az országos bajnokságon) a győztes.

A legjobb egyesületnek a Zentai Birkózóklubot választották, a legjobb úgynevezett kiscsapat az országos bajnok fiatalabb serdülő-kajaknégyes, a legjobb edzőnek Zörgő László, a Zentai Birkózóklub edzője bizonyult, a legjobb csapatsport kategóriában pedig a Zenta Labdarúgóklub serdülői kapták a legeredményesebbnek járó elismerést. Életműdíjat Táborosi László (atléta, edző, bíró, sporttörténész) vehetett át, különdíjban pedig Nemanja Nikolić (a Chicago Fire legjobb góllövője), Nemes Viktor (vb-3. birkózó) és Györe László (a Davis Kupa-teniszválogatott tagja) részesült.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..