home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Zenével emelkedés
Bíró Tímea
2021.06.16.
LXXVI. évf. 24. szám
Zenével emelkedés

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a zenét. Aki ne találna megnyugvást, feltöltődést, örömet, megpihenést, elmélyülést, vigaszt vagy egyszerűen csak kellemes kikapcsolódást egy-egy zenei stílus világában. Nehezen tudunk elképzelni bármilyen ünnepséget vagy összejövetelt zenei kíséret nélkül, mely ráhangolja az embert az eseményre. A zene a vérünkben van, és ez különösen a lakodalmakban bizonyosodik be, amikor a nők egy része amint meghallja a mulatós zenét, már emeli is a ridiküljét a magasba. A zenére hangolás már a magzatkorban elkezdődhet. A kisbaba a világrajövetele után állítólag elalszik vagy megnyugszik arra a zenére, amelyet a szülei dúdoltak neki a várandósság alatt.

Sokan szeretünk koncertekre járni, ahol kiengedhetjük a gőzt, együtt énekelhetünk a tömeggel, vagy éppen átszellemülten hallgathatjuk a hangszerek összjátékát. A járványhelyzet alatt a komolyzenei hangversenyek hiányoztak a legjobban. Hiába hangosítottam fel a nappaliban a Bartók rádiót, és hiába tudom, hogy a zenét hallgatni, nem pedig látni kell, mégis hiányzott az a megfoghatatlan érzés, amelyet a koncerttermek és a bennük eltöltött percek, órák nyújtanak.

Amikor azért gyűlünk össze, hogy ugyanannak az élménynek legyünk a részesei, amikor már-már a levegővételt is a hangszerek játéka diktálja. Az online koncertek sem tudják ezt az élményt nyújtani, nem beszélve arról, hogy a zenészeknek is szükségük van a közönségre, a befogadó jelenlétére, visszaigazolására. Az egészségügyi dolgozók mellett talán a zenészek fellélegzésének örülök a legjobban, hiszen a művészetnek csak akkor lehet igazi utóélete, ha az emberekben élhet tovább.

A rendkívüli helyzet véget érésével visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de újra kell tanulnunk bizonyos szituációkat, az élmények megélését, a félelemnélküliséget, a barátkozást és igen, a táncolást is, azt a fajta szabadságot, amelyet csak a zene tud adni. Itt az ideje, hogy újra mozgásba hozzuk a berozsdásodott izmokat, végtagokat. Aki pedig utazás közben imád zenét hallgatni, az kétszeresen tudja, hogy miről beszélek, mert ténylegesen utazhat, nemcsak képzeletben, hanem fizikailag is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..