home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zenészviták
Zvekán Péter
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Zenészviták

A zenekarozás szuper élmény — főleg fiatalkorban.

A tagok utazhatnak, világot láthatnak, nem kell fesztiválbelépőt fizetniük, és még pénzt is keresnek. Ha elég ügyesek, akkor ebből az összegből egészen jól meg tudnak élni. Arról nem is beszélve, ha valaki nagy sztárrá válik. Ám mint mindennek, ennek is vannak árnyoldalai. Mégpedig a viták, melyek kegyetlenül le tudják rombolni a közösséget és a kapcsolatokat.

Miért is vitázhat vérre menően két zenész? Először is azért, mert éjjel-nappal együtt vannak. Gondoljunk bele, hogy egy világszerte ismert csapatnak hány állomásból és napból áll egy turnéja. Nem ritka, hogy egy-egy világ körüli koncertkörút akár hat-nyolc hónapig is eltarthat. Igaz, hogy ennyi idő alatt bejárják a bolygót, ám csak a turnébuszt, az öltözőket, a backstage-ket és a színpadokat látják belőle. Egyszóval állandóan együtt vannak, ami nem jó. És minél ismertebb valaki, annál nagyobb lesz az egója, ami bizony sok gondot okoz.

Fiatalkoromban nagy hatással volt rám a Guns N’ Roses. Csak később tudtam meg, hogy a feloszlásuk oka egy vita volt. 1991-ben Slash, aa Guns N’ Roses tagja Michael Jackson Black or White című dalában működött közre. Ezzel nincs is semmi gond, viszont Axl Rose-t teljesen kiakasztotta, úgyhogy kapcsolatuk megromlott. Az eset után állandó vita és szurkálás jellemezte a két zenész viszonyát. Amikor például feldolgozták a Rolling Stones Sympathy for the Devil című dalát, Axl újravetette Slash részét egy másik gitárossal. Mindez odáig fajult, hogy 1996-ban Slash megelégelte a dolgot, és kilépett a zenekarból. És persze egyáltalán nem titkolta, hogy ennek a lépésnek Axl viselkedése az oka. Az eset után húsz évig nem beszéltek egymással. Állítólag 2016-ban békültek ki, amikor útnak indult a Guns N’ Roses visszatérő turnéja.

Aztán mindenki nagy kedvence, a The Beatles története sem volt felhőtlen. Ebben az esetben John Lennon és Paul McCartney között alakult ki feszültség. Addig minden rendben volt, amíg legendás menedzserük, Brian Epstein még élt, ám az 1967-ben bekövetkezett halála után igencsak megváltozott a helyzet. 1969-ben Lennon úgy döntött, hogy feloszlatja a zenekart, ám a többiek addig győzködték, hogy végül le kellett mondania erről a tervről. Csakhogy egy év múlva McCartney kiadott egy sajtóközleményt, hogy kiválik a zenekarból, így a The Beatlesnek vége lett.

A későbbiekben sokan találgatták, mi is volt ennek az oka. Lennon egyszer azt nyilatkozta, hogy McCartney túlságosan dominálta a zenekart, sőt, elviselhetetlen volt, ez pedig lehetetlenné tette a hosszú távú együttműködést. Mások viszont úgy vélik, hogy a zenekar feloszlásában nagy szerepe volt Lennon párjának, Yoko Onónak, mert túlságosan belefolyt a csapat életébe, amitől a többiek megőrültek.

Ezekből a példákból is jól látszik, hogy nem egyszerű feladat egyben tartani egy zenekart. A csapattagok is emberek — érzelmekkel, indulatokkal. A kérdés csupán az, hogy ezt ki hogyan tudja kezelni. Ezért is életbevágó, hogy egy zenekarnak profi menedzsere legyen. Ő ugyanis nemcsak a koncerteket szervezi, hanem a csapat pszichológusa is. Lásd a The Beatles történetét.

Ilyenek vagyunk tehát mi, emberek. A bemutatott példákból is látszik, hogy egy idő után már az sem számít, hogy ha az illető milliókat bukik egy heves vita után. Ilyen ez a fránya ego!


Nyitókép: The Beatles (https://www.lumas.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..