Zenészek és fotósok éve
F. CIRKL Zsuzsa
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Zenészek és fotósok éve

Több mint egy évtizede havonta szervez kamaraműsort a zombori Berta Ferenc Zsebszínház. Találkozások című rendezvénye révén művészekkel, természettudósokkal, a test és a lélek bajait gyógyító szakorvosokkal, valamint világjárókkal ismerkedhetett meg a közönség. Minden műsort vizuális és zenei élmény is színesít.

Az utóbbi évek tematikusak voltak, hol az ígéretes fiatal tehetségek kaptak bemutatkozási lehetőséget, hol példaértékű életpályákba nyerhettünk betekintést, esetleg a művelődési egyesületek adtak számot a berkeikben zajló tevékenységről. A Zsebszínház törekvései közt szerepel a színházi kultúra ápolása is, a méltánytalan anyagi támogatás azonban igencsak beszűkíti a lehetőségeket, megnyirbálja a terveket. Ettől eltekintve néhány színvonalas, szinte az egész tartományt mozgósító színpadi produkció is része a társulat történetének. Az idei esztendő Találkozásainak vendégei zenészek, muzsikusok, akiknek az előadását fotókiállítás kíséri. A minden hónap utolsó keddjén 18 órakor kezdődő műsor februári vendége Foki Zoltán bezdáni muzsikus és csapata: Zobenica Regina, Józsa Renáta, Kovács Alexandra, Đorđević Edit és Botka Aleksandar volt. A sorrendben 173. Találkozások keretében kiállítás nyílt a 32. Országos Ifjúsági Fotókiállítás díjazott alkotásaiból. A mini tárlatot Virág István, a zombori Rada Krstić Foto-, Film- és Videoklub tagja nyitotta meg, aki az elmúlt esztendőben maga is megannyi eredményt, sikert könyvelhetett el a fotózás terén. Legutóbb az idei év elején, amikor két olyan aranyérmet is kapott, amely a Nemzetközi és az Amerikai Fotószövetség versenydíja.

— A 32. Országos Ifjúsági Fotókiállítás azt mutatja, hogy a Szerbiai Fotószövetség nagy figyelmet szentel az utódképzésnek, a fiatalokkal való foglalkozásnak. Ilyen rendezvénnyel más országokban nemigen találkozhatunk. Ennél a válogatásnál Lennert Géza volt a szelektor. Két kategóriában szerepeltek a fiatalok: tizenhat, illetve huszonegy éves korig. Az első kategóriában 465 alkotás érkezett 95, a másodikban pedig 343 fotó 57 szerzőtől. A képeknek nagyjából egyharmadát fogadták el, közülük kerültek ki a díjazott, illetve a kiállításra érdemesített alkotások — hallottuk Virág Istvántól.

— Bezdánon mindig is ápoltuk a színjátszás hagyományát, sajnos azonban nálunk is felütötte fejét az elvándorlás, és el kellett gondolkodnunk rajta, mit tudunk gyorsan és kevés személlyel megvalósítani. Ilyen körülmények között kezdődött el a zenés estek szervezése. Évente legalább egyszer, olykor kétszer állítunk össze egy műsort néhány jelenettel, sok zeneszámmal, állandó énekesekkel. Ez a gárda régóta együtt dolgozik — hallottuk Foki Zoltántól, aki egyebek közt elmondta, hogy az idén a Régi nyár című zenés darabot viszik színre, terveik szerint a bemutató a nyár elején lesz. Az előadás 15-20 személyt mozgósít, és a Zsebszínház estjén fellépők is szinte mindannyian köztük vannak.

A Foki Zoltán vezette csoport olyan dallamokat, énekszámokat szólaltatott meg a színpadon, amelyek több nemzedékben is nosztalgiát ébresztettek.

Március 8-án a Zsebszínház a hölgyeknek kedveskedik. Az est keretében Fekete J. József legújabb kötetét mutatják be, a hónap utolsó keddjén pedig Nikola Maširević újságíróval, publicistával és zenekarával találkozhat a közönség szokás szerint 18 órakor a Magyar Polgári Kaszinóban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..